Dag van het Museum of de Pride? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Joris Vergeyle, cultuurman van VRT NWS, lijst ze voor u op.

Internationale Dag van het Museum

40.000 musea verspreid over de hele wereld vieren zaterdag de Dag van het Museum, zo kunt u bijvoorbeeld gratis de musea in het Spaanse Valencia bezoeken. In België valt het wat tegen met deelnemende musea, maar het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle is wel de hele dag gratis toegankelijk.

Zondag kunt u ook uitzonderlijk de residenties van het museum Dhondt-Dhaenens bezoeken, zoals de woning van Wassenhove, een architecturale parel van Juliaan Lampens. Tickets via het museum, reserveren is niet nodig.

Kunst en de Bank

Elke dag is een goede dag voor kunst, zo kunt u vanaf dit weekend gratis de hedendaagse kunstcollectie van de Nationale Bank van België ontdekken, van maandag tot zaterdag. 

Samen met de Duitse Nationale Bank stelt de Nationale Bank van België een deel van de indrukwekkende collectie tentoon in de lokettenzaal van de Nationale Bank, op wandelafstand van het Centraal Station van Brussel.

Verwacht u aan werken van Anselm Kiefer, Luc Tuymans, Michaël Borremans, Raoul De Keyser en vele anderen. 

Antwerp Art Weekend

Nog tot zondag kunt u zich kunstig laten onderdompelen in en rond Antwerpen, tijdens de vijfde editie van Antwerp Art Weekend. Zo kunt u naar de finissage van Laure Prouvost in het M HKA, of zaterdag om 16 uur naar de opening van de nieuwe tentoonstelling van Axel Vervoordt in Kanaal in Wijnegem. Zaterdagavond is er ook de (betalende) Nacht van de Beeldende Kunst in DE Studio. Alle activiteiten vindt u hier terug. 

U kunt overigens ook in Parijs terecht, ook daar organiseert men een Art Weekend. Elke reden is een goede reden om de Franse hoofdstad te bezoeken, toch?

Nog meer kunst, in Gent

Het S.M.A.K. in Gent bestaat 20 jaar. De jubileumexpo loopt al enkele weken, maar dit weekend trakteert het museum zichzelf én de bezoekers op een dubbel verjaardagsfeest. Kunstenaars, muzikanten, dichters, dansers en schrijvers doen hun "ding" op verschillende plekken binnen en buiten het museum. Net zoals het openingsfeest van 1999, maar dan zonder de boksmatch van Jan Hoet.

Zaterdag opent het museum van 10 uur tot middernacht, zondag opnieuw, van 10 tot 20 uur. De optredens, concerten, workshops en interventies buiten de museummuren zijn gratis, in het museum betaalt u de gewone inkomprijs van 15 euro. 

Gratis muziek in Jette en Gent

Laat het weer u niet tegenhouden om te genieten van gratis concerten, maar een regenjas kan nuttig zijn. In Jette is er zaterdag Jam'in Jette, een inclusief festival dat al voor de negende keer buiten wordt georganiseerd. Geen grote namen op het podium, wel veel sfeer. 

Ook in Gent is sfeer zaterdag het codewoord tijdens het gratis wereldmuziekfestival "Les goûts de Gand". U kunt een muzikale rondreis maken door België, Brazilië, Burkina Faso, Italië, Turkijke, Syrië, Slovakije en Bulgarije. Er zijn ook dansinitiaties. 

In Leuven geen muziek dit weekend, wel het circusfestival CIRKL. De voorstellingen in openlucht zijn gratis, zoals "Sodade" uit Frankrijk: 

Trots op Brussel

Zaterdag kleurt Brussel net dat tikkeltje diverser, dan trekt de jaarlijkse Belgian Pride door de straten van de hoofdstad.

Om 12 uur wordt de "Pride village" geopend aan de Kunstberg, de eigenlijke Parade vertrekt daar om 14.30 uur. Het feest voor de zowat 100.000 deelnemers gaat dan verder tot zondagochtend.

Allereerste Boekstart-dag

Wie jonge kinderen heeft zal het wellicht niet zo laat maken in Brussel dit weekend, maar kan zaterdag dan weer naar de vele activiteiten voor baby's en peuters. De allereerste Boekstart-dag wordt in meer dan 110 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel gevierd met allerlei activiteiten, want je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Een dag voor baby's en peuters van 0 tot 2,5 jaar. En hun (groot)ouders. Prettig weekend!

Meest gelezen