De Namibische ambassadeur Andreas Guibeb voor "zijn" padrao in het museum in Berlijn.

Duits museum geeft Portugees stenen kruis uit 15e eeuw terug aan het Afrikaanse land Namibië

Het Historisch Museum in Berlijn is bereid om de 3,5 meter hoge "padrao" terug naar Namibië te sturen. Dat oude Portugese monument was eind de 19e eeuw door Duitse kolonisatoren geroofd uit dat land. Het is een uniek monument dat de plaats aangaf hoe ver de Portugezen de Afrikaanse kust verkend hadden.

"Dit is een duidelijk signaal dat we bereid zijn om de verantwoordelijkheid voor ons koloniale verleden te dragen". Dat zei de Duitse minister van Cultuur Monika Grütters op een bijeenkomst in Berlijn waar het nieuws werd aangekondigd. Eregast was een glunderende ambassadeur van Namibië, Andreas Guibeb.

Het gaat om een "padrao", een 3,5 meter hoge stenen zuil met het wapen van Portugal en daarboven een kruis. Dergelijke "pilaren van de ontdekkingsreizen" werden in de 15e en 16e eeuw door Portugese ontdekkingsreizigers geplaatst in nieuw verkende gebieden om aan te tonen hoe ver ze geraakt waren en ook om Portugese aanspraken op die gebieden aan te tonen. 

Deze zuil werd in 1486 in wat nu Namibië is geplaatst door Diogo Cao, een van de meest succesvolle van die Portugese zeevaarders. Cao verkende op het einde van de 15e eeuw meer dan 500 kilometer van de westkust van Afrika en ontdekte onder meer de monding van de Congorivier. Cao was op zoek naar een doorgang naar de Indische Oceaan, maar zou die niet vinden. Hij kwam wel veel zuidelijker dan gelijk welke andere Portugees. Pas in 1488 zou Bartholomeu Diaz de zuidpunt van Afrika ronden. 

De padrao die nu wordt teruggegeven, werd in 1893 geroofd door Duitse kolonisatoren. Duitsland koloniseerde toen in ijltempo Zuidwest-Afrika (nu Namibië), Tanzania, eilanden in de Stille Oceaan en een deel van Papoea-Nieuw-Guinea. Die kolonies gingen verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Meest gelezen