Videospeler inladen...

Zijn populisten populaire mensen? En wie speelt er in de middenklasse? Dit vroegen jullie aan "Durf te vragen"

Drie weken geleden riep VRT NWS de rubriek "Durf te vragen" in het leven. Daarin leggen we op een eenvoudige manier een hele reeks politieke woorden uit. Maar we zochten de voorbije weken ook een antwoord op vragen die jullie ons stelden over de verkiezingen. We leggen hier nog eens uit hoe de rubriek werkt. Zelf een vraag stellen, kan overigens nog altijd.

Politici en journalisten durven al eens moeilijke woorden in de mond te nemen, die niet iedereen zomaar begrijpt. Zeker vlak voor de verkiezingen vliegen de opvolgers, lijstduwers, kiesdrempels en blanco stemmen met gemak door de lucht. In "Durf te vragen" leggen wij ze voor jullie uit, in korte tekstjes, in eenvoudige taal.

Voorbeeldantwoord uit de rubriek "Durf te vragen"

Drie weken geleden zijn we begonnen met een eigen selectie politieke termen. De voorbije weken zijn daar nog heel wat woorden bijgekomen, die haalden we uit de vragen die jullie ons stuurden.

Daaruit blijkt dat heel wat begrippen die voor politici en journalisten misschien de normaalste zaak van de wereld zijn, voor sommigen onder jullie als Chinees klinken. En zeker niet iedereen is op de hoogte van de werking van de politiek.

Dé 16?

Een voorbeeld? "Journalist X, jij staat aan de Wetstraat 16, wat is de laatste stand van zaken?" Een zinnetje dat geregeld terugkomt in de politieke verslaggeving, maar niet iedereen weet wat "dé 16" inhoudt. Of de middenklasse. Partijen bekampen elkaar met voorstellen die de middenklasse niet of wel zullen treffen. Maar wat is die middenklasse precies? En wat is een taxshift? Of de loonkloof?

Voorbeeldantwoord uit de rubriek "Durf te vragen"

We leggen niet alleen politieke begrippen uit, we geven ook een antwoord op vragen over de werking van de politiek. "Waarom kan ik in het buitenland niet op het Vlaams Parlement stemmen?", vraagt iemand zich af. "Wat is het nut van opvolgers?", vraagt een ander. Of: "Als ik voor een kandidaat stem, stem ik dan ook meteen voor zijn of haar partij?" We gaven of geven er de komende dagen nog allemaal een antwoord op, in tekst en video, zoals hieronder over het verschil tussen links en rechts.

Wat als... niemand gaat stemmen?

"Domme vragen bestaan niet, we geven op alles een antwoord." Daarmee trapten we drie weken geleden onze "Durf te vragen"-campagne af. We hadden het misschien kunnen weten, dat die zin tot spitsvondigheden zou leiden waar we weliswaar om moesten gniffelen, maar waarop we toch geen antwoord zullen geven.

Om het gniffelplezier met jullie te delen, geven we er toch enkele mee. Zo wil iemand weten of hij boven op de Kemmelberg veilig is voor de rood-groene belastingtsunami. Het recente pensioendebat inspireerde een ander tot de vraag: "Hoeveel personen moeten 45 jaar werken om de uitstappremie van één minister te betalen?"

Eén iemand is het politieke geruzie duidelijk beu en vraagt, dringt aan eigenlijk, om partijen niet over hun tegengestelde standpunten te laten praten, maar over wat hen bindt. Nog een ander wil weten wat er zou gebeuren mocht "niemand, maar dan ook echt niemand" gaan stemmen? Die laatste kunnen we alvast de roman "De stad der zienden" van de Portugese schrijver José Saramago aanbevelen.

Vragen stellen kan nog altijd!

Op bovenstaande vragen zetten we onze joker in en ook op persoonlijke, concrete dossiers kunnen we in deze rubriek helaas niet ingaan, maar heel wat andere vragen krijgen wel een antwoord in "Durf te vragen". Vind je toch niet wat je zoekt, dan kun je zelf ook nog altijd een vraag stellen, door op de knop "Stel zelf een vraag" te klikken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen