Video player inladen...

F-16 stort neer op gebouw in VS

In de Amerikaanse staat Californië is een F-16 gecrasht op een gebouw in de buurt van een luchtmachtbasis. De piloot van de straaljager heeft zichzelf in veiligheid kunnen brengen met de schietstoel. Er zouden geen gewonden zijn.  

Het zou gaan om een trainingsvlucht. Op beelden van lokale media is te zien hoe de F-16 een groot gat heeft geslagen in het dak van een loods. Daar zou kort daarop brand zijn ontstaan. De piloot heeft zijn schietstoel kunnen gebruiken.

Omdat het niet duidelijk is of de F-16 ook wapens aan boord heeft, is de omgeving even ontruimd. Een snelweg in de buurt is afgesloten.

Het ging om een F-16 van de luchtmachtbasis March in Californië.

F-16: betrouwbaar maar oud gevechtstoestel

Dat een F-16 neerstort is uitzonderlijk. Elk jaar storten er wereldwijd zo'n vijf toestellen neer. Dat is wel veel minder dan enkele decennia geleden.

De F-16 is wereldwijd het meest gebruikte gevechtsvliegtuig, al wordt de verouderde vloot langzaam uit gebruik genomen en vervangen. Heel wat Amerikaanse F-16's zijn meer dan twintig jaar oud, maar onderdelen van de toestellen worden tijdens hun levensduur vaak vervangen.

Omdat het toestel al zo lang in gebruik is, zijn de meeste piloten erg goed getraind.

De F-16 wordt gebruikt door tientallen landen, waaronder ook ons land. Ons land besliste om de komende jaren de verouderde vloot F-16's te vervangen door de F-35 van producent Lockheed Martin.

Meest gelezen