Helft zware pantservoertuigen Defensie tijdelijk buiten gebruik

122 zware pantservoertuigen van het type Piranha’s en Pandur zijn tijdelijk buiten gebruik. Een automatisch brandblussysteem werkt niet goed. Defensie heeft nieuwe onderdelen besteld. Tot dan mogen voertuigen niet gebruikt worden.

Het leger beschikt over 138 Piranha’s en 49 Pandur voertuigen. Het zijn zware infanterie voertuigen, die onder meer worden gebruikt om militairen te vervoeren in gevaarlijk gebied. Ook kunnen ze worden ingezet als verkenningsvoertuig.

Pandur voertuig in Libanon

De voertuigen beschikken over een automatisch brandblussysteem dat werkt met cartridges. Bij een routinecontrole bleek dat de cartridges niet goed meer werkten.

Normaal zouden die zeker vijf jaar moeten werken, zegt Defensie, maar een specifiek lot bleek toch niet goed te functioneren, waardoor het systeem mogelijk met vertraging zou werken.

Daarop heeft Defensie besloten de voertuigen tijdelijk niet meer te gebruiken, tot nieuwe cartridges worden geïnstalleerd.

BELGA/DIRKX

De regering heeft intussen een vervangingsprogramma opgestart waarbij op termijn alle zware pantservoertuigen worden vervangen door Franse voertuigen.

Meest gelezen