Video player inladen...

John Crombez (SP.A): "Groen is progressief, maar ik heb hen nooit als een linkse partij gezien"

Groen is een progressieve partij, maar geen echt linkse partij. Dat heeft SP.A-voorzitter John Crombez gezegd in "De afspraak op vrijdag". Hij had het ook over de pensioenplannen van zijn partij, die volgens hem wel degelijk financieel haalbaar zijn. Crombez verzet zich tegen de redenering dat je het pensioensysteem moet laten afhangen van de toestand van 's lands financiën. 

Zoals genoegzaam bekend wil de SP.A het minimumpensioen op 1.500 euro brengen en werken met een loopbaan van 42 jaar die recht geeft op een volwaardig pensioen. "Toen wij ons voorstel anderhalf jaar geleden deden, zei men dat het onbetaalbaar was", zegt John Crombez in "De afspraak op vrijdag". "Het planbureau heeft dit nu berekend en  de resultaten zijn goed."

Als men blijft zeggen meer jobs en de begroting komt in orde, wat is er dan de vorige vijf jaar gebeurd?

SP.A-voorzitter John Crombez

"Iedereen kijkt naar de uitgavenkant, maar de hoogste pensioenen dragen in ons plan wel mee bij", aldus de SP.A-voorzitter. Het SP.A-pensioenplan is dan wel budgetneutraal, er bestaat wel zoiets als een gat in de begroting van enkele miljarden. "Ideologisch wil ik daar heel duidelijk in zijn", luidt het afgemeten. "Ik ga niet aanvaarden dat een nieuw pensioenmodel dat zekerheid moet bieden moet dienen om de rommel van de vorige regering in het begrotingstekort op te lossen."

Lees verder onder het videofragment:

Video player inladen...

Hoe rij je dat begrotingsgat dan wél dicht? "Als men blijft zeggen meer jobs en de begroting komt in orde, wat is er dan de vorige vijf jaar gebeurd?" Crombez ziet het anders. "Ik vind dat we dringend alle begrotingsposten eens moeten herbekijken." De zogenoemde kaasschaafmethode, dus? "Het probleem van de kaasschaafmethode is dat men er beetjes afhaalt, in plaats van structureel te kijken of uitgaven echt nodig zijn."

Het is echt durven uitgavenposten herbekijken en zich afvragen of ze fundamenteel zijn

SP.A-voorzitter John Crombez

Gaan we zo 8 miljard besparen? "Ik zeg niet dat we er met de kam moeten doorgaan. Het is echt durven uitgavenposten herbekijken en zich afvragen of ze fundamenteel zijn."

De pensioenen zijn voor Crombez en de SP.A alvast fundamenteel. Wat is er dan niet fundamenteel? "Ik geef het voorbeeld van de bedrijfssubsidies", luidt het antwoord. 

Lees verder onder het videofragment:

Video player inladen...

Groen is progressief, maar ik heb Agalev of Groen nooit als een linkse partij gezien

SP.A-voorzitter John Crombez

Zullen de socialisten met hun linkse recepten niet door Groen worden voorbijgestoken? John Crombez wil het graag hebben over de "progressieve stem in Vlaanderen", die volgens hem luider klinkt dan in 2014.

"Groen is progressief, maar ik heb Agalev of Groen nooit als een linkse partij gezien. Wat is het belang daarvan?" Een opmerkelijke verklaring, maar voor Crombez is het duidelijk. "De helft van onze uitgaven zijn gebaseerd op de bescherming tegen ziekte en invaliditeit, een inkomen na een werkend leven. Groen heeft een compleet andere houding tegenover de organisaties en de partners die het beheer mee in handen hebben gekregen." Voor hem zijn alleen de SP.A en de PVDA echt links.

Video player inladen...

Bekijk hieronder de volledige uitzending van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen