Ook kleine partijen dingen naar West-Vlaamse stem

Naast de traditionele partijen, komen er deze verkiezingen ook twee nieuwe partijen op in West-Vlaanderen: de dierenpartij DierAnimal en de Piratenpartij. Ze komen op met lijsten met maar een aantal namen op, geen volledige lijsten dus. En voor de Europese verkiezingen is er de nieuwe lijst Volt, met een West-Vlaamse lijsttrekker.

De 'klassiekers' en PVDA

Wie op 26 mei gaat stemmen zal niet alleen voor de klassieke partijen (N-VA, CD&V, Open VLD, SP.A, Vlaams Belang en Groen) kunnen kiezen. De uiterst linkse PVDA hoopt ook voor het eerst Vlaamse verkozenen te halen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober kwam PVDA in West-Vlaanderen voor het eerst op in Brugge, Oostende en Menen, maar haalde nergens genoeg stemmen om verkozenen in de gemeenteraad te hebben. lona Vandenberghe trekt de Kamerlijst voor PVDA, Natalie Eggermont de Vlaamse. PVDA komt op met twee volledige lijsten.

Dan zijn er ook nog twee kleine, nieuwe partijen die dingen naar de gunst van de West-Vlaamse kiezer: DierAnimal en de Piratenpartij. Beide partijen komen met onvolledige lijsten, met maar een aantal namen op.

DierAnimal

DierAnimal is de eerste verenigde, nationale en tweetalige partij voor dierenbelangen in België. Ze is ontstaan als zusterorganisatie van de Nederlandse Partij voor de Dieren. Het is de eerste keer dat ze opkomt voor de federale en Vlaamse verkiezingen. Naast betere dierenrechten pleit DierAnimal ook voor het behoud van bossen, sluiting van kerncentrales en betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer. Eerst ging DierAnimal alleen in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant opkomen, maar Bruggeling Dennis Barbion heeft op de valreep de 500 handtekeningen kunnen verzamelen die nodig zijn om ook in West-Vlaanderen te kunnen opkomen. Er staan 16 kandidaten op twee lijsten, voor de Kamer en voor het Vlaams parlement. Zelf trekt Barbion de Vlaamse lijst. De lijsten zijn dus niet volledig.

Piratenpartij

De Piratenpartij komt in West-Vlaanderen alleen op voor het Vlaams parlement, met maar één effectieve kandidaat en vier opvolgers. Het is de eerste keer dat de piraten in West-Vlaanderen opkomen. De Piratenpartij werd opgericht in 2009, na de val van de regering en naar het voorbeeld van de Piratenpartij in Zweden. Ze eist dat burgers meer te zeggen krijgen. Daarnaast vindt ze dat iedereen recht heeft op informatie over hoe beslissingen genomen worden.

Volt

En dan is er nog Volt, dat alleen voor de Europese verkiezingen opkomt, voor het eerst. Volt is eigenlijk ontstaan als een soort van burgerinitiatief, door drie "burgers" die houden van Europa en vinden dat de Europese instellingen veel beter en transparanter moeten georganiseerd worden en dat de mens centraal moet staan. Ze zijn ook voorstander van de rechtstreekse verkiezing van een Europees president. 

Lijsttrekker van de Europese lijst Volt is Christophe Calis, uit het West-Vlaamse Zonnebeke. Hij woont nu wel in Watermaal-Bosvoorde. Er staat nog een tweede West-Vlaming op die lijst: Bart George uit Brugge, als vijfde opvolger. Er staan mensen van 5 nationaliteiten op de lijst van Volt. Volt neemt deel aan de Europese verkiezingen in 8 verschillende landen.

Meest gelezen