Video player inladen...

Vlaams minister Koen Van den Heuvel: "Iedere minister zal een klimaatreflex moeten hebben"

Iedere minister in de volgende regering zal een klimaatreflex moeten hebben. Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V) in een klimaatdebat met Groen-voorzitter Meyrem Almaci in "Terzake". Almaci pleit voor 1 coördinerende klimaatminister.

Het debat startte met de realisaties van de Vlaams regering inzake klimaatbeleid: een vermindering van de CO2-uitstoot, het klimaatplan dat vorige zomer is goedgekeurd, de betonstop. "Er is een algemene ambitie om dat beleid te versnellen", zegt Van den Heuvel.

Almaci ziet het helemaal anders. "Wij hebben vanuit Europa net het rapport over het klimaatplan teruggekregen en we krijgen daarvoor 29,3 punten op 100. Dat is heel zwaar gebuisd. Bovendien is er voor twee maatregelen uit het klimaatplan al een uitstel gekomen of een bocht genomen: de slimme kilometerheffing en de betonstop."

"Minister Van den Heuvel heeft hier in "De afspraak" gezegd dat hij nog een ding wilde doen voor de verkiezingen, namelijk die betonstop realiseren, en dat is er niet, dat ligt er ook niet", stelt Almaci. "Je ziet een uitstelgedrag op cruciale dossiers en een ambitie die ver onder de lat zit."

Van den Heuvel zegt dat de doelstellingen van beide partijen overeenkomen, maar dat we nu die ambtieuze doelstellingen op een haalbare en betaalbare manier moeten halen. "De groene droom om die ambitieuze doelstellingen te halen, mag geen nachtmerrie worden voor de doorsnee-Vlaming. Voor de betonstop willen we de decreten robuust maken zodat ze niet na enkele maanden door een rechter vernietigd worden en de onzekerheid nog groter wordt."

Om de vele bevoegdheden in ons land te coördineren, pleit Almaci voor 1 klimaatminister. "Een coördinerende klimaatminister gaat ervoor zorgen dat we een beleid hebben dat coherent is en op elkaar afgestemd. Het grote drama nu is dat er binnen de drie partijen van de Vlaamse regering geen coherentie en geen duidelijke visie is."

Van den Heuvel is ook voor meer coördinatie, maar ziet de manier waarop die moet gebeuren anders. "Ik denk dat elke minister een klimaatreflex gaat moeten hebben de volgende jaren, in elk domein. Wonen is een belangrijke opdracht, net zoals mobiliteit en economie. Bij de volgende regering moet die coördinatie sterk uitgebouwd worden, maar het wordt een opdracht voor elke minister."

Bekijk hier het hele debat uit "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen