Nederland en Rusland begraven strijdbijl over geënterde Greenpeace-schip Arctic Sunrise

Nederland en Rusland hebben een akkoord bereikt over de definitieve afwikkeling van de zaak rond het geënterde schip Arctic Sunrise van Greenpeace in 2013. De milieuorganisatie krijgt een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft bekendgemaakt dat er een overeenkomst is afgesloten met de Russische overheid over de zaak rond het geënterde schip Arctic Sunrise van Greenpeace in 2013.

De voorbije maanden is er onderhandeld tussen de Nederlandse en Russische overheid over de zaak. In 2015 had een internationaal gerechtshof in Den Haag Rusland veroordeeld tot een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro. Dat was een strafmaatregel omdat Rusland in 2013 een onder Nederlandse vlag varend schip van de milieuorganisatie Greenpeace maandenlang aan de ketting heeft gelegd.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft nu een akkoord bereikt met zijn Russische collega Sergej Lavrov over een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro voor Greenpeace. In een verklaring erkennen beide landen het recht op demonstratie op zee.

De Russische marine enterde het schip Arctic Sunrise in september 2013 tijdens een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom in de Barentszzee en pakte de dertig bemanningsleden onder wie twee Nederlanders op. Ze werden aangeklaagd, maar kregen na twee maanden uiteindelijk amnestie. Pas na acht maanden kon het schip vertrekken.

Meest gelezen