Operatie "lentevuurspinnen verhuizen" in Lommel lijkt geslaagd

Afgelopen zomer hebben vrijwilligers van Natuurpunt lentevuurspinnen verhuisd in Lommel, van het industrieterrein Kristalpark naar een groene zone in het gebied. Het was een experiment maar de eerste resultaten zijn zeer hoopvol. Want de voorbije weken zijn er op warme dagen volop mannetjes gespot in de groene zone.

Door de aanleg van het zonnepanelenpark op het industrieterrein Kristalpark in Lommel zag de toekomst van de zeldzame lentevuurspin in het gebied er niet goed uit. Maar Natuurpunt kon na lang onderhandelen met investeringsmaatschappij LRM en de stad Lommel een stuk industriegrond kopen op het Kristalpark. Er werd daar een groene zone aangelegd en afgelopen zomer werden de spinnen met grond en al naar daar verhuisd.

"Het was een ongewone operatie maar de eerste resultaten zijn hoopvol", vertelt Davy Paulus van Natuurpunt. "Op warme dagen hebben we de voorbije weken mannetjesspinnen zien rondzwerven, op zoek naar een vrouwtje. Dus de eerste stap in de voortplanting is daarmee alvast gelukt." 

Afwachten

Eind deze zomer wordt duidelijk of de vrouwtjes ook voor nakomelingen hebben gezorgd. "Dan gaan we op het terrein op zoek naar hun webbetjes." Intussen heeft Natuurpunt genoeg geld verzameld om de groene zone op het Kristalpark te kopen. "De notariële akte wordt binnenkort verleden", klinkt het daar. 

Meest gelezen