Parket eist voorbeeldstraf voor dodelijk ongeval De Standaard-journaliste: "Stephanie is niet voor niets gestorven"

Voor de Brusselse politierechtbank is het proces van start gegaan rond het dodelijk ongeval waarbij een journaliste van De Standaard om het leven kwam. Ze werd op 7 november 2017 aangereden door een wagen toen ze de Haachtsesteenweg in Schaarbeek overstak. De bestuurder gaf vandaag voor het eerst toe dat hij te snel reed op het moment van het ongeval. Het parket was bijzonder streng voor de beklaagde en eist een effectieve celstraf van 18 maanden. "Dit moet een voorbeeldstraf worden."

Op 7 november 2017 werd een journaliste van De Standaard aangereden toen ze de Haachtsesteenweg in Schaarbeek overstak. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De automobilist was niet onder invloed van alcohol en bleef na het ongeval ter plaatse. Tijdens het onderzoek hield hij steeds vol dat hij niet sneller dan 50 km per uur had gereden. "Mijn uitlaat was kapot en maakte veel lawaai, dat gaf de indruk dat ik sneller reed dan het geval was", liet hij destijds optekenen. De verkeersdeskundige die het ongeval onderzocht, concludeerde dat de man minstens 80 km per uur reed. "Ik betwist niet dat ik te snel reed", gaf de beklaagde vandaag toe op de zitting. 

Openbaar aanklager bijzonder streng: "Enkel leugens en schandalige smoesjes"

De openbaar aanklager was tijdens haar vordering bijzonder streng voor de beklaagde. "Soms gebeuren er ongevallen waarbij er amper of geen fout gemaakt werd door iemand. Dat is hier niet het geval. Op de beelden is te zien dat de wagen een afstand van 400 meter aflegt in 16 seconden. Dat is omgerekend een snelheid van 90 km per uur! Op een steenweg waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur. De beklaagde is ook niet onmiddellijk gestopt, maar pas 58 meter verderop. Dat is extreem ver." De substituut-procureur was naar eigen zeggen gechoqueerd door de arrogante houding van de verdachte na het ongeval. "Geen greintje spijt, geen enkele verontschuldiging. Enkel leugens en schandalige smoesjes. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik zoiets zie na een dodelijk ongeval." 

Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik zoiets zie na een dodelijk ongeval

Openbaar aanklager

Het parket wilde daarom dat de politierechtbank een voorbeeldstraf uitspreekt. "Stephanie is dood, maar haar overlijden is gelukkig niet voor niets geweest", aldus de openbaar aanklager. "Na het ongeval is heel Schaarbeek veranderd in een zone 30. Ik eis 18 maanden cel en ik verzet mij tegen elke gunstmaatregel die de verdediging vraagt. Daarnaast wil ik dat de rechtbank hem een boete oplegt van 1.500 euro en dat u de beklaagde een rijverbod oplegt van twee jaar met verplichting om alle examens opnieuw af te leggen."

Stephanie is dood, maar haar overlijden is gelukkig niet voor niets geweest

Openbaar aanklager

De advocaat van de bestuurder legt zich neer bij het rijverbod, maar vroeg de rechtbank om haar cliënt niet naar de gevangenis te sturen ."Hij is 20 jaar en heeft een jonge vrouw gedood. Dat draagt hij mee voor de rest van zijn leven. Welke straf u hem ook oplegt. Hij beseft wat hij gedaan heeft. Ik vraag om een probatie-uitstel of een werkstraf."

Hij is 20 jaar en heeft een jonge vrouw gedood. Dat draagt hij mee voor de rest van zijn leven

Advocaat bestuurder

Meest gelezen