Podvis #15: Krijgt Europa de migratie onder controle?

De actua-podcast Podvis duikt enkele weken onder in de Europese Unie. In aanloop naar de Europese verkiezingen willen we dieper ingaan op Europa, de instellingen en het beleid. Want ook al gebeurt het allemaal vlakbij, het blijft voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-gebeuren.

Beluister hier de vijftiende aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op:

Sinds de grote vluchtelingencrisis in de zomer van 2015, toen een miljoen mensen naar Europa kwam, staat migratie hoog op de Europese politieke agenda. Op papier lag de oplossing voorhanden, maar de concrete uitwerking leidde tot een grote verdeeldheid tussen oost en west en noord en zuid. 

De grootste crisis is intussen bezworen, maar de uitwerking van een nieuw Europees asiel- en migratiebeleid zit nog altijd muurvast. Heeft Europa gefaald? Zet het in op de verkeerde dingen? Is er gewoon meer tijd nodig? Of toch vooral meer politieke moed? 

Rob Heirbaut en Leen De Witte zoeken het uit en praatten met Sofie Desseyn van het opvangcentrum van Fedasil in Poelkapelle, Johan Wets van het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) en Koen Doens, adjunct-directeur-generaal ontwikkelingssamenwerking bij de Europese Commissie. Christine Van Tichel deed de montage. 

Meest gelezen