Video player inladen...

Premier Michel wil dwangsommen voor Skeyes: "Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke middelen"

Premier Charles Michel (MR) denkt eraan om dwangsommen op te leggen als de luchtverkeerleiders van Skeyes opnieuw het werk neerleggen. De regering heeft nu een advocaat aangesteld die moet kijken wat er juridisch mogelijk is. "De situatie vandaag is onaanvaardbaar en onverantwoordelijk", zegt Michel.

De premier heeft zich met frustratie uitgelaten over de problematiek bij Skeyes. Gisteren werd het gecontroleerde luchtruim gesloten na acties bij de luchtverkeersleiders, waardoor alle vluchten tussen 9.30 uur en 13.00 uur geschrapt werden. Het sociale conflict heeft een hoogtepunt bereikt en moet worden aangepakt, dat vindt ook premier Michel.

Het gaat hier bijna over een vorm van radicalisme bij het stellen van eisen
Charles Michel (MR)

"De situatie van vandaag is onaanvaardbaar en onverantwoordelijk", begint Michel. "Het gaat hier bijna over een vorm van radicalisme bij het stellen van eisen, en dat kan niet. Als de situatie uitzonderlijk is, moeten we misschien ook uitzonderlijke middelen gebruiken. Om concreet te zijn: het gebruik van dwangsommen."

Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft zich uitgesproken over de kwestie. Hij benadrukt dat er een akkoord moet komen om de situatie zo snel mogelijk op te lossen en dat met de vinger wijzen weinig zin heeft. "Men moet het gezond verstand gebruiken", zegt hij. "Een akkoord is het meest duurzame, een interventie zou het probleem mogelijk nog erger maken."

We moeten eerst nagaan in welke mate Skeyes zijn monopolie misbruikt. Hoe dan ook zullen we reageren
Kris Peeters (CD&V)

Peeters vindt bovendien dat Skeyes haar positie binnen een monopolie van luchtverkeersleiders misbruikt. "We moeten eerst nagaan in welke mate Skeyes zijn monopolie misbruikt, vooral doordat er heel wat economische schade wordt aangericht. Hoe dan ook zullen we reageren", besluit Peeters.

Skeyes reageert voorlopig liever niet op de politieke initiatieven. Volgende week wordt het personeel opnieuw geinformeerd over het sociale akkoord in rechtstreekse dialoog. Maandag vindt er tevens opnieuw een vergadering plaats met de vakbonden om de details van het sociaal akkoord verder uit te werken.

Weken voor de acties hebben de vakbonden contact proberen te leggen met de federale regering, maar het antwoord bleef uit. Ook de rechtstreekse pogingen van de luchtverkeersleiders kregen geen respons. De vraag is nu of dat contact na de uitlatingen van Michel - wiens vertrouwenspersoon en directeur van z'n beleidscel  Duffy zetelt in de raad van bestuur van Skeyes - er wel zal komen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen