Raoni is in ons land: Vera Dua ontmoet haar held 17 jaar na tv-bezoek

Raoni Metuktire, de leider van het Kayapo-volk in Brazilië, is vandaag in Brussel. Hij steunt de klimaatbetogers in hun strijd tegen de klimaatopwarming. Zelf vecht hij al meer dan 50 jaar voor het behoud van het regenwoud in Brazilië. In 2002 bracht tv-presentator Rob Vanoudenhoven samen met toenmalig minister Vera Dua een bezoek aan het het dorp van Raoni. Dua maakte toen de belofte: "Als je ooit nog eens in België bent, mag je blijven logeren."

"Nee, hij is niet blijven slapen", lacht Dua. "Ik ben vanochtend naar Brussel geweest om naar zijn toespraak te luisteren. Ik heb hem kort kunnen ontmoeten en heb hem de hand geschud. Het was een snelle ontmoeting, maar ik ben blij dat ik hem nog eens gezien heb." Dua vindt het geweldig dat Raoni - ondanks zijn hoge leeftijd - blijft strijden voor het klimaat. "Hij is heel fel verouderd. Bij mij tikken de jaren aan, maar de tijd heeft hem ook niet gespaard."

Geen fan van oesters

Voor het tv-programma "Via Vanoudenhoven" nam presentator Rob Vanoudenhoven een Bekende Vlaming mee voor een ontmoeting met zijn of haar held. Dua koos toen voor Raoni en trok naar het Amazonewoud. Een paar maanden later - eind 2002 - kwam Raoni op zijn beurt naar ons land. "Hij is toen bij ons thuis blijven eten. Samen met prins Laurent trouwens. Dat was een heel gezellige avond. Ik herinner mij nog levendig dat hij echt niets moest weten van de oesters als voorgerecht. Dat had hij nog nooit gezien. Maar de kip met rijst vond hij dan weer heerlijk." (lacht)

Moeilijk contact

Contact met Raoni heeft Dua niet zoveel meer. "Ik hoor af en toe via via hoe het met hem gaat. Een paar jaar geleden zijn een paar jonge mensen uit zijn dorp verongelukt. Ze zijn dan een tijdlang in de rouw geweest en toen was er geen contact mogelijk. Nadien is hij wel weer boven water gekomen. Maar persoonlijk contact is sowieso moeilijk. De taal is altijd een barrière, maar ik blijf hem volgen vanop afstand." Dua kon Raoni vandaag dus voor het eerst in 15 jaar tijd opnieuw in levende lijve ontmoeten. "Ik zag even een glimp van herkenning in z'n ogen, maar ik vraag me toch af of hij nog wist wie ik was. Wat ik trouwens volledig begrijp."

Meest gelezen