Royals: de prinses en haar sjamaan onder vuur en Splash komt niet weg met een slaapkamerfoto van Harry

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Noorwegen ontdekten ze via Instagram dat prinses Märtha Louise de liefde heeft gevonden, met een sjamaan uit Los Angeles. De kritiek op haar spiritualiteit steekt opnieuw de kop op. En vallen haar betalende workshops (met hem) wel te rijmen met haar titel? Voorts kreeg de Britse prins Harry gelijk van de rechter, heeft Thailand een nieuwe feestdag, verenigde een koninklijk kwartet zich rond dementie en trouwden in Dubai drie broers op dezelfde dag.

Märtha Louise stelt nieuwe liefde voor

In Noorwegen werd met argusogen gekeken naar de komst van sjamaan (iemand die de communicatie met geesten onderhoudt, red.) Durek Verrett. De half-Noorse en half-Amerikaanse Verrett, die zichzelf een spirituele gids en mensenrechtenactivist noemt, is de nieuwe vriend van de Noorse prinses Märtha-Louise, de dochter van koning Harald en koningin Sonja.

Zij kondigde haar nieuwe relatie aan via haar Instagram-account. "Sjamaan heeft mijn leven veranderd, zoals hij dat van zoveel anderen heeft veranderd. Hij heeft me doen realiseren dat onvoorwaardelijke liefde daadwerkelijk bestaat op deze planeet", schrijft ze.

Ik kies mijn man niet uit om mensen tevreden te stellen 

Omdat Märtha-Louise aanvoelde dat er kritiek zou komen, schreef ze er meteen bij: "Het is niet aan jullie om een keuze voor mij te maken of om over mij te oordelen. Ik kies mijn man niet uit om mensen tevreden te stellen of om aan bepaalde normen te voldoen." De prinses en Verrett zijn momenteel samen op tournee in Denemarken en Noorwegen waar ze (tegen betaling) workshops geven om "je goddelijke zelve te activeren en die gave te gebruiken om de wereld te veranderen". 

De Noorse Ingeborg

De 47-jarige prinses, die hooggevoelig of hoogsensitief is, is opnieuw voer voor felle discussies bij de Noren. De immer stralende Märtha-Louise krijgt al járen het etiket van "zweverig" opgeplakt, maar heeft daar vrede mee genomen. Ze is zowat de Noorse Ingeborg Sergeant. De zus van kroonprins Haakon beweert met engelen en paarden te praten en er prat op te gaan "energieën te ontwaren".

In 2016 scheidde Märtha Louise na 14 jaar van kunstenaar en schrijver Ari Behn (foto onder), met wie ze drie dochters heeft. Bij dat huwelijk gaf ze nog haar titel van "Koninklijke Hoogheid" - niet die van prinses - én haar dotatie op. Sindsdien moet ze de kost zelf verdienen en dat lukt aardig: ze schrijft bijvoorbeeld boeken, waarvan haar recentste exemplaar “Hooggevoelig geboren” een succes is.

Minutenlang interview op tv

In Noorwegen weerklinkt nu luidop de vraag of Märtha Louise haar prinsessentitel niet moet opgeven, omdat ze ronduit de commerciële toer opgaat en ze zich met spirtualiteit op vaag en omstreden gebied begeeft. In een interview aan zender TV2 samen met haar vriend, maakt Märtha Louise duidelijk dat dat niet aan de orde is. "Ik ben een prinses, ik ben geboren in dat gezin en heb deze manier van leven gekozen. Ik krijg geen geld van de staat. Iedereen die een klus doet, wordt betaald." Het hof daarentegen belooft een gesprek te voeren met de prinses "over het gebruik van haar titel bij commerciële activiteiten".

Media verdraaien iets en daarna wordt het de waarheid

Märtha Louise was er niet over te spreken hoe de media zich bogen over Verrett en zijn leven stap voor stap begonnen uit te pluizen. De sjamaan kreeg al snel her en der de stempel van "charlatan die kanker kan genezen". Wat Verrett trouwens met klem ontkent. Hij gelooft erg in wetenschappen. "Ze nemen iets dat niet helemaal waar is, verdraaien het en daarna wordt het de waarheid", vindt Märtha Louise.

Maar intussen nuanceert ze ook: "Ik heb al een mediastorm meegemaakt. (...) Ik weet nu dat mensen daar doorheen kijken. Mensen bedanken me op straat omdat ik opkom voor mezelf. Het helpt hen op te komen voor zichzelf." Verrett ontmoette zijn schoonouders - het koninklijke paar - al, maar weigert details te geven. "Ze zijn aardig... Laat ons zeggen dat het een mooie ervaring was." Over een huwelijk in de toekomst willen beiden zich niet uitspreken. Dat lachen ze vakkundig weg.

Bekijk hier het gesprek (met ondertitels) met de prinses en de sjamaan op tv:

Video player inladen...

Nieuwe feestdag met dank aan koningin

De Thai mogen voortaan 3 juni aanstippen als vrije dag, met dank aan de nieuwe koningin Suthida. De regering heeft de verjaardag van Suthida uitgeroepen tot nieuwe feestdag. Vraag is wat er dan gebeurt met 12 augustus, de verjaardag van koningin-moeder Sirikit. Die dag wordt gevierd als Moederdag.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Over Suthida is niet bijster veel bekend. Suthida zou 40 jaar zijn en gewerkt hebben als stewardess voor Thai Airways International. In 2014 werd ze door de kroonprins benoemd tot commandant van de koninklijke lijfwacht. Twee jaar later werd ze benoemd tot generaal.

Ze leeft al verschillende jaren samen met koning Rama X, maar hun huwelijk raakte begin deze maand pas bekend. De twee zouden elkaar tijdens een vlucht ontmoet hebben. Thaise media durven moeilijk graven in het reilen en zeilen van het koningshuis. Op majesteitsschennis staan in het land immers straffen van 3 tot 15 jaar cel.

Harry wint rechtszaak tegen Splash News

De hertog van Sussex, de Britse prins Harry, heeft zijn rechtszaak tegen fotoagentschap Splash News gewonnen. Splash had foto's genomen van het verblijf van Harry en zijn vrouw Meghan in het pittoreske Oxfordshire en die zijn online en in de schrijvende pers gepubliceerd. De prins vond de beelden een regelrechte schending van zijn privacy en veiligheid. De advocaten van de prins stelden dat in januari een helikopter werd gehuurd om foto's te nemen van de woon- en eetkamer van het koppel, alsook van hun slaapkamer.

©Alpha Press

"Het huis in de Cotswolds werd net gekozen om de hoge mate van privacy dat het bood, ingesloten door privé-landbouwgrond zodat paparazzi zeker geen toegang zouden hebben. Maar de hertog en hertogin voelen nu dat het niet langer mogelijk is om er te leven", klinkt het. 

Splash erkent dat het een inschattingsfout maakte en onderneemt stappen om dit niet opnieuw te laten gebeuren. "We verontschuldigen ons bij de hertog en hertogin voor de ongemakken die we hebben veroorzaakt", aldus Splash dat het gezin fiks zal vergoeden. Volgens zender en nieuwssite ITV zal Harry het geld wegschenken aan liefdadigheid.

Harry en Meghan huurden de woning in de Cotswolds naar verluidt sinds begin 2018 en vertoefden er vaak, evenwel niet toen de bewuste foto's genomen werden. Hun officiële residentie is in Windsor, de opgesmukte Frogmore Cottage (foto onder), en hun kantoor ligt op de gronden van Buckingham Palace. Splash, dat een hallucinante 150.000 foto's per dag neemt, mocht in 2014 ook al een som (van vijf cijfers) op tafel leggen voor de Britse zangeres Adele. Zij stapte naar de rechter voor de publicatie van foto's van haar zoontje Angelo. 

De grondig gerenoveerde Frogmore Cottage.
2019 Getty Images

Dementie: koningshuizen verenigen zich

Een niet-alledaags plaatje deze week: de Zweedse koningin Silvia en prinses Sofia met de Spaanse oud-koningin Sofía en Japanse prinses Takamado op een rij. De dames verzamelden op het paleis in Stockholm om het derde Dementie X-forum bij te wonen dat samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Silvia deelde onder meer onderzoeksbeurzen uit, terwijl de Zweedse kroonprinses Victoria het kwartet later uitnodigde voor een lunch. 

© @ Casa de S.M. El Rey

Koningin Silvia bekommert zich sinds de jaren 80 om de zorg voor mensen met dementie en alzheimer. Haar Braziliaans-Duitse moeder Alice kreeg met de ziekte te maken en bracht in 1997 haar laatste maanden door bij haar dochter in Zweden. Ook koningin Sofía zet zich al jaren in voor dementie. Zij werd in maart nog gelauwerd als ere-ambassadeur van de Alzheimer's Disease International (ADI) die wereldwijd verenigingen samenbrengt. 

Drie broers op één dag gehuwd

Kroonprins Hamdan van Dubai, die tot het royale lijstje van meest begeerlijke vrijgezellen behoorde, is getrouwd met een van zijn nichten. En de 36-jarige troonopvolger van de schatrijke oliestaat deed dat niet alleen: op dezelfde dag en tijdens gezamenlijke ceremonies huwden ook zijn twee broers: Ahmad en Maktoum.

Het was hun zus die het nieuws bevestigde op Instagram met een foto van de broers, drie hartjes en de tekst "het geluk van de natie". De drie zoons van emir sjeik Mohammed bin Rashid delen dezelfde moeder, sheikha Hind bint Maktoum. 

De populaire miljardair Hamdan, beter bekend als "Fazza" en met 8 miljoen volgers de "koning van Instagram" genoemd, werd kroonprins in 2008 toen de eigenlijke troonopvolger, oudste broer sjeik Rashid bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum door zijn vader aan de kant werd geschoven.

Meest gelezen