Videospeler inladen...

Transgenderleerkracht: "Ik spreek er openlijk over met mijn leerlingen. Zo kunnen ze hun vooroordelen makkelijker laten varen"

In de Broederschool in Sint-Niklaas geeft leerkracht Patrick Pede godsdienst aan de leerlingen uit het vijfde middelbaar. 17 mei is voor hem een bijzondere dag. Op deze Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie breekt hij een lans voor meer solidariteit met alle vormen van seksualiteit en genderidentiteit. 

Net als heel wat andere transgenders voelde leerkracht Patrick Pede zich in de periode voor zijn transitie niet goed in zijn vel. Hij was niet gelukkig met zijn vrouwenlichaam en kampte op moeilijke momenten zelfs met suïcidale gedachten. In 2008 hakte hij de knoop door: "Ik kon eigenlijk niet meer verder leven. Het enige dat ik nog wel kon doen om te overleven, was in transitie gaan." 

In zijn huidige school kan hij naar eigen zeggen zichzelf zijn. Leerlingen en leerkrachten die vragen hebben, komen daarmee rechtstreeks naar hem. Maar in zijn vorige school lag dat wat moeilijker. "Een ex-collega vertelde me dat de leerlingen daar over mij spraken als 'dat transgendertje'.  Dat was heel pijnlijk. En ook bij de collega's was er toch wel onbegrip. Ik heb de directie toen gevraagd of ik mijn levensverhaal eens mocht delen met het hele lerarenteam. Maar daar kreeg ik de kans niet toe, ze vonden dat ongepast." 

Net als in 49 andere middelbare scholen, droegen de leerlingen van de Broederschool vandaag paarse polsbandjes. Op die manier willen ze zichtbaar maken dat ze solidair zijn met holebi's en transgenders. En dat maakt Patrick hoopvol voor de toekomst: "De jeugd is eigenlijk heel open. Jongeren willen gewoon dat iedereen zichzelf kan zijn."

Bekijk hier het volledige gesprek met Patrick Pede:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen