Videospeler inladen...

Transmigranten weg uit Brusselse Noordstation: bussen van De Lijn stoppen maandag weer aan ondergrondse haltes

In het Noordstation in Brussel zijn op dit moment geen transmigranten en daklozen meer. De meesten werden donderdag weggebracht naar opvangplaatsen. Federaal minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zorgde voor een doorbraak, na overleg met verschillende andere overheden en organisaties. De bussen van De Lijn zullen vanaf maandag weer reizigers oppikken aan het Noordstation. 

De aanwezigheid van de tientallen transmigranten en daklozen in het Brusselse Noordstation veroorzaakte heel wat overlast, onder meer op gebied van hygiëne. Sinds enige tijd stopten de bussen van De Lijn daarom niet meer aan de halte in het Noordstation. Nu de plek ontruimd is en schoongemaakt, maakt De Lijn zich op om terug te keren naar de ondergrondse haltes. 

"Alle bussen die nu stationeren aan de Vooruitgangstraat zullen terug tot aan het Noordstation rijden, tot aan hun gewone haltes. We zullen er in ieder geval voor zorgen dat we onze klanten kunnen verwittigen dat ze zeker weten dat ze vanaf maandag de normale bediening opnieuw kunnen verwachten", zegt Roger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn. (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

Maandagochtend om 10 uur zullen reizigers dus weer kunnen opstappen aan de haltes van het Noordstation. Tot dan wordt Brussel-Noord door de chauffeurs van De Lijn enkel gebruikt als plaats om even te pauzeren na een rit. 

Ngo's vroegen al een hele tijd een oplossing, maar de verschillende politieke niveaus verwezen voor de verantwoordelijkheid naar elkaar. Nu is er kennelijk een doorbraak. Donderdag zijn de transmigranten en daklozen met enkele bussen naar de Brusselse nachtopvang gebracht, na tussenkomst van enkele hulporganisaties.

De doorbraak is er gekomen na overleg tussen federaal minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) die de hele operatie heeft gecoördineerd, de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS), Brussels minister Pascal Smet (SP.A) en verschillende organisaties en instanties.

De ruimte in het busstation bij Brussel-Noord waar de voorbije weken een 200-tal mensen sliepen, is nu verlaten. Er was een politieactie voorzien om transmigranten die zouden weigeren om het Noordstation te verlaten, weg te halen. Maar dat is niet nodig gebleken, al zullen er nog opvolgpatrouilles komen. De politie zou zeker een tiental dagen verscherpt toezicht houden.

Opvang, met begeleiding van Fedasil

De transmigranten krijgen nu opvang in Brusselse daklozencentra. Nieuw is dat bevoegd minister De Block personeel van Fedasil naar daar ter plaatse laat komen. Zij zullen de transmigranten persoonlijk begeleiden en advies geven over een oplossing voor hun persoonlijke situatie. Migranten die dan vrijwillige terugkeer of een asielprocedure overwegen, worden opgevangen in het netwerk van Fedasil. Maar wie terugkeert naar het Noordstation, wordt overgebracht naar een gesloten asielcentrum.

Donderdagavond ging het Burgerplatform voor overnachtingen de transmigranten informeren. Drie organisaties creëerden in overleg met de overheden in sneltempo 140 extra plaatsen in de bestaande nachtopvang. Samusocial neemt er 40 voor zijn rekening, het Rode Kruis 60. Ook Porte d’Ulysse in Haren neemt nog eens extra transmigranten op. 

Wie terugkeert, wordt overgebracht naar gesloten asielcentrum

Oplossing?

“Ik ben zeer blij met deze belangrijke doorbraak", zegt minister De Block. "We geven het Noordstation nu terug aan de pendelaars en de reizigers. Een treinstation is geen opvangcentrum. De omstandigheden waren niet menselijk, noch voor transmigranten, noch voor de reizigers en mensen die er moesten werken. Ik wil dan ook alle betrokken overheden en organisaties bedanken. We kunnen in dit land écht wel samenwerken, zolang er goede wil is."

“Dat is eigenlijk wat we al lang vragen", reageert Mehdi Kassou van het Burgerplatform. "Geef de transmigranten de juiste informatie in rustige omstandigheden en niet als ze opgepakt zijn door de politie die ze wantrouwen. We zijn blij dat Maggie De Block dat nu ook begrijpt.” Volgens Kassou gaat het niet om een definitieve structurele oplossing. "We hebben nu een materiële oplossing gevonden. Ik ben niet zeker dat we zo meer dan 2 of 3 weken kunnen werken."

 

Bekijk hier het interview met Maggie De Block in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dit is geen structurele oplossing

Mehdi Kassou, Burgerplatform

Verkiezingen

Over een goeie week zijn er natuurlijk belangrijke verkiezingen. "We voelen zeker dat er verkiezingen aankomen. We vragen al twee jaar een oplossing. Misschien gebeurt er nu inderdaad iets bij de politiek door de verkiezingen en begrijpen ze eindelijk dat er onthaal moet gebeuren", stelt Mehdi Kassou van het Burgerplatform.

Minister De Block zelf benadrukt dat ze al langer werkt aan een oplossing. "Ik ben er meteen aan begonnen toen ik het departement heb overgenomen. We hebben met heel veel actoren moeten samenzitten en een oplossing vinden die voor iedereen acceptabel was. Het was moeilijk want er was geen vertrouwen tussen de verschillende partijen. Daar hebben we lang aan moeten werken."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen