Copyright {2018} The Associated Press. All rights reserved

President Trump wil voorrang geven aan hoogopgeleide immigranten, Soenens: "Plan zal geen wet worden"

De Amerikaanse president Donald Trump wil het migratiebeleid van de Verenigde Staten aanpassen. Zo wil hij voorkeur geven aan hoogopgeleide immigranten. De Democraten kanten zich tegen het idee. "Met de huidige politieke verhoudingen, zal dit plan nooit een wet worden", zegt correspondent Björn Soenens. 

De Verenigde Staten delen jaarlijks 1,1 miljoen "green cards" uit, waarmee iemand kan leven en werken in het land. Volgens Trump is een derde daarvan immigratie door familiehereniging. Lees: mensen die naar de Verenigde Staten komen omdat ze er ouders, kinderen, broers of zussen hebben. De rest krijgt de vergunning "dankzij een lukrake loterij", zegt de president.

Daardoor kan er volgens Trump geen voorrang worden gegeven aan dokters, onderzoekers of topstudenten die afstuderen aan de Amerikaanse universiteiten. Die laatsten starten volgens hem in hun thuisland bedrijven die eigenlijk in de VS konden worden opgestart. "We discrimineren genieën, we discrimineren genialiteit", verklaarde Trump.

Schatkist

En dus wil Trump het immigratiebeleid aanpassen. Hij wil voorrang geven aan hoogopgeleide immigranten, die goed verdienen. "Hoe jonger hoe beter, want zij kunnen fors en lang bijdragen aan de schatkist", zegt correspondent Björn Soenens. "De immigranten die via familiehereniging naar de VS komen, zijn namelijk vaak laagopgeleid en verdienen een stuk minder."

Vanwaar het idee komt? Volgens Trump duwen de laagopgeleide immigranten het loon van de Amerikaanse arbeiders naar beneden, aangezien zij dezelfde jobs doen. "Maar het moet gezegd: de laagopgeleide immigranten werken nu vaak in de landbouw, het toerisme of de bouw. Net daar halen autochtone Amerikanen hun neus voor op."

Zonder verdienste

De Democraten zijn niet te spreken over het idee. "Zeggen ze nu dat de meeste mensen die in de geschiedenis naar de Verenigde Staten kwamen zonder verdienste hier zijn, omdat ze geen ingenieursdiploma hebben?", vragen ze zich af. 

"Met de huidige politieke verhoudingen zal het plan nooit wet worden", besluit Soenens. De wet zou namelijk moeten worden goedgekeurd door de Senaat - waar de Republikeinen in de meerderheid zijn - én het Huis van Afgevaardigden, waar er meer Democraten dan Republikeinen zitten. 

Meest gelezen