Video player inladen...

Herbekijk VRT NWS Live: longarts Eva Van Braeckel beantwoordt uw vragen over de legionella-uitbraak

De legionellabesmetting in de regio van Evergem, bij Gent, beheerst nu al enkele dagen het nieuws. Intussen zijn er al 19 mensen besmet geraakt en zijn 2 mensen aan de gevolgen van de ziekte overleden. Longarts Eva Van Braeckel van het UZ Gent beantwoordde uw vragen. Herbekijk hierboven de VRT NWS Live.

Welke maatregelen moet ik treffen?

Concrete maatregelen kan u niet nemen omdat de bron van de infectie onbekend is. Waakzaam zijn over uw lichaam is het beste wat u kan doen. Het griepvirus is volledig uit het land, dus bij griepsymptomen is het aangewezen om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Die kan dan via een urinetest de bacterie opsporen. Het kan 2 tot 10 dagen voordat de eerste symptomen tevoorschijn komen. 

Hoe ver strekt het besmettingsgevaar?

Er zijn geen aanwijzingen dat de bron zich tot buiten de regio van Evergem zou strekken. Het gaat vermoedelijk om één enkele bron. Het is wel zo dat mensen die in niet in Evergem wonen maar wel in het risicogebied zijn geweest, ook ziek zijn geworden. Hoe verder van de bron verwijderd, hoe minder bacteriën er in de waterdamp zitten. 

Zijn zwangere vrouwen en kinderen een kwetsbare doelgroep?

Legionella wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. De typische risicogroepen zijn mensen ouder dan 50 jaar die een verzwakt immuunsysteem hebben. Kinderen zijn minder vatbaar voor de infectie.

Bij zwangerschap is er sprake van een licht verhoogde vatbaarheid voor infecties, maar in het geval van legionella zijn er heel weinig gevallen gekend van zwangere vrouwen. Als u er vroeg bij bent, valt de infectie perfect te genezen, en het kind is alleszins niet in gevaar. Legionella kan niet doorgegeven worden via de placenta.

Waarom duurt het zo lang tot de oorzaak is gevonden?

Het is zeer moeilijk om legionella op te sporen. In vele waterbronnen zijn kleine hoeveelheden van de legionellabacterie aanwezig, maar die zijn daarom niet schadelijk. Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft staaltjes afgenomen in de meest verdachte plekken, en die staaltjes worden dan gecultiveerd, of ingezet op een voedingsbodem. Als de legionella begint te groeien moeten verdere stappen ondernomen worden. Het DNA van de groeiende bacterie moet dan vergeleken worden met het DNA van de bacterie bij de patiënten in het ziekenhuis. Pas dan kan een duidelijk verband met de bron worden vastgesteld. Het agentschap Zorg en Gezondheid hoopt maandag de eerste resultaten binnen te krijgen.

Is de opwarming van de aarde een mogelijke oorzaak voor de uitbraak?

Het is te vroeg om daar nu een uitspraak over te doen, maar er is mogelijk een trend in toename van de bacterie. De huidige technieken om bacteriën op te sporen zijn veel beter dan vroeger, dus er kan pas binnen enkele jaren een duidelijke vergelijking gemaakt worden. Maar in theorie is het mogelijk.

Mag ik mijn hond kraanwater geven?

Kraanwater is veilig. De infectie kan u in principe niet krijgen door het water te drinken, enkel door de besmette partikels in te ademen. Er is geen enkele reden om te denken dat het leidingwater besmet is. Gevallen van legionella bij dieren zijn nog niet voorgekomen. 

Wil u meer weten over de legionellabacterie? Lees dan dit artikel.

Herbekijk hieronder de VRT NWS Live:

Video player inladen...

Meest gelezen