Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS heft invoertarieven op staal en aluminium vanuit Canada en Mexico op

De Verenigde Staten zijn tot een akkoord gekomen met buurlanden Canada en Mexico over de invoer van staal en aluminium. Daardoor zouden de invoertarieven voor metaal uit die landen binnen de 48 uur wegvallen.

De doorbraak zou er gekomen zijn na een telefoongesprek tussen VS-president Donald Trump en de Canadese premier Justin Trudeau. Die laatste zou over enkele uren een groep staalarbeiders in zijn land toespreken, aldus The Washington Post en Politico. De Amerikaanse president Donald Trump heeft bevestigd dat er een akkoord bereikt is met Canada en Mexico over de deal.

"We hebben juist een akkoord bereikt met Canada en Mexico en we zullen onze producten in die landen verkopen zonder invoerheffingen, of hoge invoerheffingen, op te leggen", aldus Trump.

Een jaar geleden had VS-president Donald Trump invoertarieven van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium opgelegd aan de invoer vanuit Canada en Mexico, nochtans twee partners in het NAFTA-vrijhandelsakkoord. Canada en Mexico hadden daarop gereageerd met invoertarieven op metaalproducten en landbouwproducten uit de VS. 

Vooral voor Canada was die situatie erg vervelend: het is de grootste leverancier van staal en aluminium aan de Verenigde Staten. Er is intussen wel onderhandeld over een nieuw handelsverdrag, het USMCA of United States Mexico Canada Agreement, dat het 25 jaar oude NAFTA moet vervangen. 

Dat nieuwe verdrag is echter nog altijd niet geratificeerd door de drie landen, maar door het wegvallen van de invoertarieven is de sfeer plots wel veel beter. 

Er zouden ook afspraken zijn gemaakt om te vermijden dat Chinees staal -waarop in de VS ook extra tarieven zijn geheven- via Canada of Mexico de Verenigde Staten zou binnenkomen. De VS zitten overigens ook in een tarievenoorlog met andere landen, onder meer met de Europese Unie en China.

Meest gelezen