Radio 2-reporter Sharon met Ronnie Vermeulen.

Wereldkampioenschap Snorren en Baarden voor het eerst in Antwerpen

Dit weekend is het de hoogdag voor de snor en de baard. Want voor de allereerste keer in de geschiedenis van België komt het Wereldkampioenschap Snorren en Baarden naar ons land en meteen ook naar Antwerpen. De snorrenclub Antwerpen, die mee organiseert, verwacht 350 deelnemers, zélfs vrouwen.

De ene snor is de andere niet, zegt Ronnie Vermeulen van de snorrenclub. Je hebt verschillende types: de Dali-snor, de Hongaarse snor of toch liever een Engelse snor.  “De mijne is een musketierssnor. Een goede snor is vol, verzorgd en goed gestyled. Daar zal dit weekend ook op gelet worden bij het geven van de punten.” Een zevenkoppige jury beoordeelt snorren in verschillende categorieën.

Vriendschap

Het is al voor de veertiende keer dat het wereldkampioenschap georganiseerd wordt. Dat gebeurt elke twee jaar in een andere stad. “Ik doe al mee sinds 2005”, zegt Vermeulen. Dat bracht hem al in onder meer Texas en Alaska. “Zelf heb ik nog niets gewonnen, maar daarom doe ik niet mee. Voor mij zijn het de vriendschappen die tellen. Je leert op elk kampioenschap wel mensen kennen waar je contact mee blijft houden.”

Vrouwen met baarden

En zelfs de vrouwen worden niet uitgesloten. Zij kunnen deelnemen met valse baarden en snorren. “Vrouwen worden dan heel creatief. Ze komen met exemplaren gemaakt uit bloemen en parels bijvoorbeeld.”

Iedereen die zijn snor of baard wil laten keuren, kan dat dit weekend nog doen. Je kan je nog inschrijven zaterdag om 19 uur in de Koningin Elisabethzaal.

Meest gelezen