"Amerikaans oliebedrijf ExxonMobil haalt buitenlands personeel weg uit Irak"

De Amerikaanse energiereus ExxonMobil heeft zijn  buitenlandse werknemers weggehaald van een olieveld in Basra, in het zuiden van Irak (foto boven toont niet het olieveld waarvan sprake, maar is een archieffoto ter illustratie). Dat zegt het persagentschap Reuters, dat drie bronnen binnen het bedrijf aanhaalt. De evacuatie gebeurt tegen de achtergrond van de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Intussen heeft ook de Golfstaat Bahrein zijn inwoners geadviseerd om niet langer te reizen naar Iran of Irak. 

De operatie bij ExxonMobil zou vanochtend begonnen zijn. Een vijftigtal Amerikaanse ingenieurs zou naar Dubai worden gevlogen. 

De activiteiten op het olieveld worden wel gewoon voortgezet door Iraakse werknemers.  

De evacuatie volgt op een beslissing van de Amerikaanse overheid eerder deze week om het niet-essentiële ambassadepersoneel terug te trekken uit Bagdad en Erbil. Washington roept Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen ook op tot voorzichtigheid bij vluchten boven de Perzische Golf.

Bahrein vraagt inwoners niet naar Iran of Irak te gaan

Nog vandaag adviseerde de Golfstaat Bahrein zijn inwoners om niet langer naar Iran of buurland Irak te reizen. Wie al in die landen is, wordt aangeraden om daar te vertrekken. 

De spanningen tussen Iran en de VS lopen op sinds de aankondiging van de Iraanse president Hassan Rohani dat zijn land zich deels zal terugtrekken uit het internationaal nucleair akkoord. De VS had die deal vorig jaar al laten vallen.

Vandaag herhaalde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif weliswaar dat hij niet gelooft dat het tot een oorlog komt. "Want wij willen het niet, en niemand heeft het idee of de illusie dat hij in deze regio de confrontatie kan aangaan met Iran."  

Meest gelezen