Chemie- en farmabedrijven openen dit weekend hun deuren voor het grote publiek

Heel wat chemie- en farmabedrijven openen dit weekend uitzonderlijk hun deuren. Bezoekers ontdekken de toegevoegde waarde van chemie in alledaagse voorwerpen zoals een smartphone, windmolen of auto. Het evenement is een initiatief van essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences.

Niet alleen bedrijven, maar ook universiteiten, onderzoekscentra en doecentra, zoals Technopolis en het Havencentrum, doen mee aan deze open dagen. Die worden maar eens om de vier jaar georganiseerd. Het evenement past in de reeks activiteiten die essenscia dit jaar organiseert naar aanleiding van 100 jaar chemie en farma in België en de 150ste verjaardag van de tabel van Mendelejev.

Bezoekers komen te weten hoe medicijnen worden gemaakt, wat de materialen van de toekomst zijn, welke inspanningen bedrijven doen voor het klimaat... Voorts komen de bezoekers te weten hoe bedrijven onderzoek doen naar manieren om het broeikasgas CO2 om te zetten in een waardevolle grondstof of hoe ze baanbrekende technologieën ontwikkelen om nieuwe geneesmiddelen te maken en ziektes te bestrijden.

Bovendien zijn tal van bedrijven op zoek naar talent en daarom organiseren ze jobbeurzen tijdens de open dagen. De voorbije vier jaar kwamen er namelijk bijna 4.500 jobs bij in de sector en er zijn nog heel wat vacatures.

Meest gelezen