100.000 deelnemers voor Pride Parade in Brussel, politie haalt actiegroep uit de stoet

In het centrum van Brussel hebben ruim 100.000 holebi's, transgenders en sympathisanten vanmiddag deelgenomen aan de 24e Pride Parade van de Belgian Pride. Verschillende deelnemers zijn door de politie uit de stoet gehaald, omdat ze een deel van de stoet tot stilstand brachten. Het zou gaan om leden van de actiegroep "Reclaim the Pride", die protesteren tegen de politieke recuperatie van de Pride en het gebrek aan politieke maatregelen om de holebi-, trans-, queer- en plusgemeenschap te helpen. 

Rond 15.30 uur is een deel van de stoet tot stilstand gekomen, nadat een aantal mensen het parcours hadden geblokkeerd. "Een groep van 30 à 40 mensen heeft een deel van de stoet tot stilstand gebracht, terwijl een ander deel is doorgegaan", vertelt Olivier Slosse, woordvoerder van lokale politie Hoofdstad Elsene. "Inmiddels is de stoet opnieuw vertrokken. We identificeren de mensen om te kijken wat hun exacte intenties zijn."

Persagentschap Belga meldt intussen dat de groep deel uitmaakte van de actiegroep "Reclaim the Pride", die protesteert tegen de politieke recuperatie van de Pride en het gebrek aan politieke maatregelen om de holebi-, trans-, queer- en plusgemeenschap te helpen. De politie heeft de groep betogers omsingeld, maar dat liep niet van een leien dakje. Toen een deel van de betogers uit de groep wilde breken, heeft de politie traangas ingezet. Dat bevestigt woordvoerder Olivier Slosse.

(Lees verder onder de tweet)

24e Pride Parade

100.000 mensen hebben vanmiddag deelgenomen aan de kleurrijke Pride Parade, dat meldt zowel de organisatie als de politie van Brussel. Dit jaar stond de Pride in het teken van intersectionaliteit (of kruispuntdenken, n.v.d.r.). Daarmee wilde de organisatie een onderbelichte boodschap meer in de kijker zetten. "We gaan mensen binnen de holebi- en transgendergemeenschap niet enkel bekijken op het vlak van seksuele identiteit, maar ook op andere vlakken in hun leven waar ze het moeilijk kunnen hebben: armoede, racisme, mensen met een beperking, enzovoort", zei Jeroen Borgs, medeorganisator van de Belgian Pride.

Heeft de Pride nog zin?

Steeds vaker krijgt de organisatie - of mensen binnen de holebi-, trans-, queer- en plusgemeenschap - de vraag of de Pride nog wel zin heeft. De normen en waarden van de gemeenschap lijken namelijk - vooral in vergelijking met vroeger - veel meer aanvaard. Toch heeft de Belgian Pride nog meer dan zin, benadrukt de organisatie. "Hoewel alles op een positieve manier gebeurt, is dit nog steeds een vorm van protest", zegt Jitske Van De Veire, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. 

Er zijn nog steeds heel wat pijnpunten, al lijkt dat soms niet zo
Jitske Van De Veire, woordvoerder Wel Jong Niet Hetero

"Het is nog steeds belangrijk dat we de Pride voeren om bepaalde onderwerpen aan te kaarten die binnen de holebigemeenschap niet worden aangekaart. Dat willen we met de Pride op een positieve manier brengen", verduidelijkt Van De Veire. "Er zijn nog steeds heel wat pijnpunten, al lijkt dat soms niet zo. Ik zie bijvoorbeeld nooit jongens hand in hand op straat lopen, omdat ze bang zijn dat ze worden aangesproken, of erger."

Wat opvalt aan de mensenmassa - naast alle regenboogvlaggen - is de diversiteit van het publiek. "Dat is normaal", zegt Van De Veire, "iedereen is hier welkom. Je ziet mensen met latexpakjes, maar evengoed kinderen die zich amuseren. Hier hangt nu eenmaal een geweldige sfeer, met al die regenbogen en positiviteit. Hier kan iedereen zich veilig voelen."

De organisatie hoopt op een nog grotere opkomst dan vorig jaar. Toen zakten al ruim 100.000 mensen af naar Brussel.

Bekijk hier het interview met Jitske Van De Veire uit "het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen