Niet thuis geboren en Meghan is prinses van beroep: wat leren we uit het geboortecertificaat van Archie?

Gisteren is het officiële geboortecertificaat van Archie Harrison Mountbatten-Windsor vrijgegeven, het zoontje van de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan. En voor Britse en Amerikaanse media is dat een aanleiding om uitsluitsel te krijgen over enkele prangende vragen. Wat leiden ze af over de geboorte van Archie?  

Op 6 mei werden de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan de trotse ouders van zoontje Archie. Gisteren is het officiële geboortecertificaat vrijgegeven. En daar zaten Britse en Amerikaanse  media op te wachten, in de hoop om meer te weten te komen over details waarover op voorhand wekenlang gespeculeerd werd. Waar de bevalling plaatsvond, bijvoorbeeld, en welk beroep Meghan Markle toebedeeld zou krijgen. Wat zijn we nu wijzer geworden?

Archie is niet thuis geboren

Een van de grote vragen waar de Britse pers vooraf veel aandacht aan besteedde: zou de baby thuis geboren worden in Frogmore Cottage op het landgoed van Windsor Castle? Een idyllische locatie, ver weg van het drukke Londen en van de pottenkijkers. Harry en Meghan namen er eerder dit jaar hun intrek.

Maar het is geen thuisbevalling geworden. Archie is geboren in Portland Hospital in Westminster, een chic privéziekenhuis dat zich uitsluitend richt op aanstaande moeders en kinderen. De kostprijs voor een standaardbevalling start aan 6.100 Britse pond, ongeveer 6.900 euro.

Harry en Meghan zijn niet de enige royals die voor Portland Hospital kozen. Ook prinses Beatrice (1988) en prinses Eugenie (1990), de kinderen van prins Andrew en Sarah Ferguson en de nichtjes van Harry, zijn er geboren.

De meeste leden van de Britse koninklijke familie, onder wie prinses Anne, prinses Diana en Kate Middleton, kozen voor een bevalling in de Lindo Wing in St. Mary's Hospital in Londen.

Meghan is prinses van het Verenigd Koninkrijk...

... althans wat haar beroep betreft. Na haar huwelijk met prins Harry kreeg ze de titel Duchess of Sussex. Het beroep van Harry, dat is dan prins van het Verenigd Koninkrijk. Archie zelf heeft (nog) geen koninklijke titel. Hij zal zeker tot aan zijn 12e verjaardag door het leven gaan als Master.

Meghan is niet de enige royal die "prinses" als beroep aangeeft. Ook Kate Middleton staat op de geboortecertificaten van haar drie kinderen (George, Charlotte en Louis) geregistreerd als prinses.

Archie is geen roepnaam

Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Met hun naamkeuze wisten Harry en Meghan -niet voor het eerst te verrassen. "Maar" twee voornamen, die dan ook nog geen link hebben met de koninklijke familie, geen titel, en een dubbele achternaam. En het blijkt nu ook duidelijk uit het certificaat: Archie is geen verkorte versie van het iets posher klinkende Archibald, geen roepnaam.

Over namen gesproken: Meghan staat officieel geregistreerd als "Rachel Meghan Hare Koninklijke Hoogheid Hertogin van Sussex". Want jawel, haar échte eerste voornaam is Rachel. Haar achternaam staat ook te boek als "Markle", want na haar huwelijk nam ze geen andere achternaam aan. Harry en Meghan vieren trouwens morgen, op 19 mei, hun eerste huwelijksverjaardag.

Geen speciale behandeling

Hoewel Archie van koninklijken bloede is, werd zijn geboortecertificaat niet ondertekend door een hoge official van het Westminster Register Office. Net zoals bij "gewone" mensen werd de aangifte afgehandeld door de ambtenaar die op dat moment beschikbaar was.  En dat was ene Dexsha Mevada.

Harry deed er 11 dagen over om de geboorte van zijn kersverse zoontje aan te geven. Een normale termijn: in het Verenigd Koninkrijk moeten geboortes officieel gemeld worden binnen de 42 dagen. Het is ook overigens alleen Harry die het geboortecertificaat ondertekend heeft, maar dat betekent daarom niet automatisch dat Meghan niet aanwezig was. Voor getrouwde koppels volstaat het dat een van de twee zijn of haar naam zet.

Hoe de handtekening van Harry zelf eruitziet, kunnen we niet zien. Het certificaat dat nu voor het grote publiek is vrijgegeven, is een getypte versie van het origineel. "Harry" zien we staan. De handtekening onderaan is die van de ambtenaar.

Meest gelezen