Teach-In wint: de overrompeling op het podium toen.
IMAGNO/Votava

Nederland wint een vijfde keer. En die vorige keren dan? Van Corry Brokken tot "Ding-a-dong" van Teach-In 

Nederland heeft met Duncan de 64e editie van het Songfestival in Tel Aviv (Israël) gewonnen. Onze noorderburen namen al zestig keer deel aan de internationale liedjeswedstrijd én ze winnen nu een vijfde keer. De vorige overwinning dateert van 1975 met het aanstekelijke "Ding-a-dong" van Teach-in. Daarmee treedt het land toe tot het clubje van zogenoemde Eurovisiegrootheden, naast onder meer Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg.  

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg hebben elk ook vijf overwinningen gehaald op een Songfestival, enkel Zweden en Ierland doen voorlopig beter. Zweden wist zes keer victorie te kraaien, maar Ierland spant de absolute kroon met zeven overwinningen. Maar goed, Nederland juicht dus een vijfde keer met de liefdesballade "Arcade" van Duncan. Kent u de andere nummers nog waarmee ze op de eerste plaats in de Eurovisietabellen stonden? We graven even in ons geheugen:

1957 - Corry Brokken - "Net als toen"

In 1957 wint Corry Brokken met het Nederlandstalige nummer "Net als toen". Het jaar voordien had ze ook deelgenomen met "Voorgoed voorbij". Op welke plek dát nummer strandde, zullen we nooit weten, want de exacte uitslag bij de allereerste Songfestivaleditie werd geheimgehouden. Enkel de winnaar - Zwitserland met "Refrain" van Lys Assia - werd bekendgemaakt. In "net als toen" zingt Brokken over haar echtgenoot en dat sinds hun huwelijk eigenlijk alle romantiek weg is. 

Bekijk haar deelname hier:

Brokken nam het jaar daarop, in 1958, zelfs opnieuw deel aan het Songfestival maar dat eindigde in mineur. Met "Heel de wereld" eindigde ze als laatste. Brokken is trouwens de enige Songfestivaldeelneemster ooit die zowel eerste als laatste werd. 

1959 - Teddy Scholten - "Een beetje"

Het loopt best lekker voor Nederland in de jaren 50. Teddy Scholten zingt zich in 1959 naar een tweede overwinning. "Een beetje, verliefd is iedereen wel eens, dat weet je": wie haar of zijn Songfestivalklassiekers kent, herkent meteen het refrein van "Een beetje".   

Scholten zingt het lied ook in het Frans, Duits en Italiaans. Maar "Een beetje" ligt haar blijkbaar toch vooral een beetje zwaar op de maag. "Ik heb een haat-liefdeverhouding met dat nummer. Natuurlijk heb ik er veel aan te danken. Maar ik heb veel meer gedaan dan het Songfestival winnen", besluit ze jaren nadien. Scholten acteert en presenteert onder meer op radio en tv. Met "Zaterdagavondaccoorden" heeft ze een eigen programma, een van de eerste grote muziekshows op de Nederlandse televisie met orkest en ballet.

1969 - Lenny Kuhr - "De troubadour"

Lenny Kuhr palmt in 1969 de eerste plaats in met het zelf gecomponeerde "De troubadour". Het is een merkwaardige overwinning. Nederland moet die plaats immers delen met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje die allemaal evenveel punten scoren. 

Na haar overwinning krijgt Kuhr een telegram van Teddy Scholten om haar te feliciteren. Het is pas in de jaren 80 dat Kuhr haar grootste hit scoort, eentje die ook in Vlaanderen héél bekend in de oren klinkt, namelijk "Visite". In een interview afgelopen maart omschrijft Kuhr "De troubadour" als "een eeuwig instituut dat steeds een ander decor en publiek vindt". Het staat er dus nog altijd voor haar.

1975 - Teach-in - "Ding-a-dong"

Nederland wint na een nek-aan-nekrace met het Verenigd Koninkrijk het Songfestival in 1975. Ze doen dat met de popgroep Teach-In die het aanstekelijke "Ding-a-dong" brengt. Teach-In mag in Stockholm als eerste van 19 deelnemers aantreden. Nog nooit had een opener van het Songfestival de overwinning behaald. Teach-In haalde 152 punten, het Verenigd Koninkrijk met The Shadows en "Let me be the one" 138 punten. 

Van het Engelse "Ding-a-dong" is er ook een Nederlandstalige variant, "Dinge-dong". De teksten van beide nummer verschillen. In "Dinge-dong" wacht iemand op zijn geliefde die wegblijft, in het lichtjes absurde "Ding-a-dong" wordt gevraagd "elk uur een bloem te plukken, zelfs als je geliefde er vandoor is."

Teach-In-zangeres Getty Kaspers liet eerder al weten het niet erg te vinden als Duncan wint en haar van de troon stoot als laatste Songfestivalwinnaar van Nederland. "Dan ga ik van koningin terug naar prinses", zegt ze olijk.

Meest gelezen