Video player inladen...

Nog drie zwaargewonden in ziekenhuis na ongeluk met hoogspanningskabels boven hockeyveld in Mol

In Mol, in de Antwerpse Kempen, zijn 20 gewonden gevallen bij een ongeval met slingers die afgeschoten werden in de richting van hoogspanningskabels. Drie slachtoffers liggen nog altijd in het ziekenhuis. Het incident gebeurde tijdens de kampioenenviering van een lokale hockeyploeg.

Wat een feestelijke middag moest worden voor hockeyclub Inter Mol is dramatisch afgelopen.  Toen de U19 meisjes van de club vanmiddag kampioen speelden, werden slingers in de lucht geschoten, zegt burgemeester Wim Caeyers (CD&V) aan VRT NWS.

"Die slingers hebben de hoogspanningsleidingen geraakt. Hierdoor werd de elektriciteit naar beneden geleid, via de ijzeren hekken rond het terrein naar de kantine waar de elektriciteitskast eruit werd geslagen", legt de burgemeester uit.

Op onderstaande beelden die de lokale zender RTV van een ooggetuige kreeg, is te zien hoe het ongeval precies is gebeurd.

(lees verder onder de beelden)

Video player inladen...

Brandwonden

Supporters die in de buurt van de omheining stonden, werden getroffen door de stroominslag. Aanvankelijk werden 14 mensen naar de ziekenhuizen van Mol en Geel gebracht, later bleek dat er 20 mensen werden opgenomen. 17 van hen zijn intussen terug thuis.

Twee slachtoffers werden overgebracht naar het Stuivenberg-ziekenhuis in Antwerpen voor gespecialiseerde verzorging van hun brandwonden. Een derde slachtoffer werd opgenomen in het UZ Leuven.

Hoogspanning

Op onderstaande foto van eerder op de dag is te zien hoe dicht de hoogspanningskabels boven het hockeyterrein van Mol hangen.

(lees verder onder de foto)

Elia, dat de hoogspanningslijnen beheert, zegt in een reactie dat dergelijke incidenten heel uitzonderlijk zijn.  Woordvoerder Tom Demeyer waarschuwt dat je niet rechtstreeks een hoogspanningslijn moet aanraken om gevaar te lopen. "Als je te dicht komt, slaat de elektriciteit over naar het voorwerp of de persoon en ontstaat een zogenoemde vlamboog."

Daarom bewaar je het best een veilige afstand. Hoe hoger de spanning (kV of kiloVolt) die op de lijn staat, hoe verder je uit de buurt van de hoogspanningsinstallatie moet blijven.

  • Bij hoogspanningslijnen van 70 kV: 3,7 meter
    Een uitgebreid ondergronds en bovengronds net voor de regionale distributie van elektriciteit.
  • Bij hoogspanningslijnen van 150 kV: 4,5 meter
    Het grootste deel van België bestaat uit verbindingen van 150 kV, zij transporteren de elektriciteit naar belangrijke verbruikscentra en waarborgen het binnenlandse verkeer
  • Bij hoogspanningslijnen van 380 kV: 6,8 meter
    De snelwegen van het hoogspanningsnet, de zwaarste en grootste hoogspanningslijnen die hele landsdelen met elkaar verbinden en de landsgrens oversteken.

Elia herinnert eraan dat het streng verboden is om dingen af te vuren op een hoogspanningslijn. Wie activiteiten organiseert onder een hoogspanningslijn of verdachte zaken ziet, kan contact opnemen met Elia op het gratis telefoonnummer 0800 95 062.  

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal, waarin het gesprek met Tom Demeyer van Elia:

Video player inladen...

Meest gelezen