Ook in Missouri mogen verkrachte vrouwen straks geen abortus meer plegen

Het abortus-offensief van conservatieve staten gaat onverminderd voort. Na Alabama heeft nu ook Missouri een strenge abortuswet goedgekeurd. Dat is tegen de federale regels. De zaak zal uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terechtkomen. En dat is nu precies wat de tegenstanders van abortus willen. 

De nieuwe strenge abortuswet is goedgekeurd door het parlement van de staat Missouri. Ze gaat nu naar de republikeinse gouverneur Mike Parson. Dat is een tegenstander van abortus, het staat dus zo goed als vast dat hij zijn handtekening zal zetten. 

Door de wet wordt abortus na 8 weken zwangerschap haast onmogelijk. Alleen om belangrijke medische redenen kan het nog wel, bijvoorbeeld wanneer het leven van de moeder in gevaar is. In alle andere gevallen, bijvoorbeeld zwangerschap na verkrachting of incest, wordt abortus strafbaar gemaakt.

Elk leven heeft waarde

gouverneur Missouri

Medisch personeel dat toch abortussen uitvoert, kan gevangenisstraffen krijgen tot vijftien jaar. Dat is minder streng dan in Alabama, daar gaat het om gevangenisstraffen tot 99 jaar. De vrouwen die de abortus ondergaan daarentegen riskeren geen straf. 

Missouri en Alabama zijn niet de enige staten die dit jaar hun abortuswet veel strenger maakten. Ook Ohio, Kentucky, Mississipi en Georgia hebben nu een abortuswet die zwangerschap onderbreken strafbaar maakt na een zestal weken. Abortus wordt namelijk strafbaar "vanaf het moment dat de hartslag van het ongeboren kind wordt geregistreerd". Tot voor kort was in al die staten de federale regel van kracht, die zwangerschapsonderbreking mogelijk maakte tot 24 weken. 

Tegen de federale abortusregels

De strenge abortusregels zijn in tegenspraak met een arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973. Het arrest staat bekend als de zaak "Roe vs Wade". 

Mensen zullen dan ook bij de rechtbank gelijk kunnen halen, op grond van die uitspraak. Uiteindelijk zou de abortuszaak dus opnieuw bij hogere rechtbanken en bij het Hooggerechtshof terechtkomen. En daar zit met  twee recente benoemingen door president Trump - zoals die van de omstreden rechter Kavanaugh - een overwicht aan conservatieve rechters. Voorstanders van de huidige abortusregeling wijzen erop dat dat nu net de strategie is van de conservatieve anti-abortusliga in Amerika: ervoor zorgen dat de uitspraak van 1973 wordt teruggedraaid. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen