Arnout Bracke/Stubru

Sarah Bettens (K's Choice) wordt Sam Bettens: "Ik ga er anders uitzien, punt. Het is niet groter dan dat"

Sarah Bettens (46) van K's Choice wordt Sam. Dat maakt hij vandaag zelf bekend. Het voorbije jaar kwam Sarah Bettens tot het besef dat hij transgender is en besloot dat hij verder door het leven wil als man. "Het moment dat ik er eindelijk vrede mee genomen heb, was veel minder confronterend dan de hele vraag", vertelt Bettens in een interview met Studio Brussel. "Het voelt heel goed om het nu te kunnen zeggen."

"Transgender zijn is geen keuze. Ik ben het altijd al geweest, maar ik wist het niet. Openlijk door het leven gaan als transgenderman is echter wel een keuze, daarom voel ik een enorme dankbaarheid naar mijn vrouw, mijn kinderen, mijn ouders, mijn broers en hun familie, mijn vrienden en iedereen die me nauw aan het hart ligt voor de steun en om van me te houden voor wie ik ben", klinkt het in een persbericht. In een interview met Linde Merckpoel van Studio Brussel geeft Sam Bettens vandaag meer uitleg.

"Een jaar geleden heb ik voor de eerste keer de vraag actief aan mezelf gesteld. Het besef was er al heel, heel lang, maar de omstandigheden in mijn leven, de plaatsen waar ik woonde, mijn carrière hebben mij op de een of andere manier toch tegengehouden om er écht over na te denken. Maar nu heb ik het besluit genomen om er iets aan te doen. Ik ga voortaan door het leven als Sam", vertelt Bettens aan Merckpoel.

"Het moment dat ik er vrede mee nam, was minder confronterend dan de vraag"

"De eerste keer dat ik mijzelf openlijk die vraag stelde, een jaar geleden, heb ik het meteen aan mijn vrouw gezegd. Ik belde ook direct  met een transgendervriend die ik maar heel sporadisch zie. Ik zou met iedereen gepraat hebben, iemand die mij bevestiging zou geven, iemand die voor mij kon antwoorden of ik transgender ben of niet."

De periode erna was heel heftig, vertelt Bettens, "gewoon omdat je het antwoord nog niet weet: ben ik transgender, moet ik de transitie maken of niet? Het moment dat ik er eindelijk vrede mee heb genomen, dat vond ik veel minder confronterend dan de vraag. Het voelt heel goed om het nu te kunnen zeggen."

Sam Bettens, zoals hij nu door het leven gaat, is onlangs gestart met een hormoonbehandeling. "Ik kijk uit naar het moment dat het effect daarvan zich zal beginnen te tonen."

"Waarom heeft dat zo lang moeten duren?"

K's Choice brak halfweg de jaren 90 door. Hoe anders was de Sarah Bettens toen in vergelijking met de Sam Bettens nu? "Dat was het allermoeilijkste. Waarom heeft dat zo lang moeten duren? Het uitvissen van ben ik nu wel of ben ik nu niet..."

"Ik bleef altijd twijfelen aan mezelf. Op mijn 25e, op mijn 30e, er zijn toch momenten geweest? Ik dacht van mezelf dat ik iemand was die als een individu in de wereld stond, niet bang om mijzelf te uiten. Waarom heb ik mijn omgeving zo hard laten bepalen hoe ik mij presenteer? Ik kon die vraag niet beantwoorden. Mijn therapeute zei me op een gegeven moment: je moet niet zo hard zijn voor jezelf. Kijk naar alles wat er rond je gebeurt, je hebt zoveel te verliezen."

Ik zat misschien niet perfect in mijn vel, maar ik voelde mij wel goed in de wereld. Dat was zo ver weg.

Sam Bettens

Het waren veel factoren bij elkaar die ervoor zorgden dat het antwoord pas laat kwam. Tot twee jaar geleden woonde Bettens in het conservatieve Tennessee, een plek in de VS waar niet iedereen even open minded is. "Maar ook gewoon gelukkig zijn, bezig zijn, een vrouw hebben die ik graag zie... Ik zat misschien niet perfect in mijn vel, maar ik voelde mij wel goed in de wereld. Dat was zo ver weg."

Twee jaar geleden verhuisde Bettens met vrouw, twee pluskinderen en twee jongere adoptiekinderen van Tennessee naar Californië. "Ik kwam in een andere omgeving waar alles kan en alles mag, de oudste kinderen gingen ook het huis uit, naar de unief. Ik kon meer tot mezelf komen, er was de ruimte in mijn leven om ermee bezig zijn. Het was gewoon de vraag, ga ik op de trein springen, of gewoon bezig blijven zoals ik bezig ben. En het is de trein geworden."

"Ik ga er anders uitzien, het is niet meer dan dat"

Bettens is nu gestart met een hormoonbehandeling. "Het is puur fysiek hoe ik mezelf zie. Ik word wel meer gefotografeerd dan andere mensen die niet in de kijker staan, maar als ik mezelf zie... Ik zie er niet uit zoals ik mezelf zie. Niet zoals ik me inbeeld dat ik over straat loop. Het is puur visueel, en het zijn echt de kleine dingen. Ik kijk er zo naar uit dat ik 's morgens kan opstaan en alleen in een shortje, zonder t-shirt, door het huis kan lopen. Ik ga er anders uitzien, punt aan de lijn. Het is niet groter dan dat."

Mijn stem zal sowieso wel anders klinken. Maar hoeveel die verandert, en waar het naartoe gaat, dat is koffiedik kijken.

Sam Bettens

Na drie tot zes maanden begin je de veranderingen van de hormoonbehandeling te zien. Daar hoort ook een lagere stem bij. "Dat was natuurlijk een van de allergrootste remmingen. Het was heel moeilijk om na te denken over ben ik wel of niet zonder te denken over mijn carrière, die kan voorbij zijn. Ga ik mijn talent gewoon weggooien of in ieder geval dat risico nemen?"

"Ik begin met een lage dosis testosteron, in de hoop dat als die transitie niet te abrupt gebeurt, ik toch wat controle houd. Ik heb er vertrouwen in dat ik ga kunnen blijven zingen, maar mijn stem zal sowieso wel anders klinken. Maar hoeveel het verandert, en waar het naartoe gaat, dat is koffiedik kijken. Ik ben ook al met een stemtherapeut oefeningen aan het doen."

"Heel ongeduldig"

Na een jaar zouden we moeten zien hoe Sam Bettens eruitziet. "Het is een heel rare periode nu omdat je het tegen iedereen vertelt, je aan iedereen vraagt om je Sam en hij te noemen, de kindjes noemen je papa, maar je ziet er nog hetzelfde uit, je klinkt nog hetzelfde. Het voelt nu even een beetje als acteren aan. Ik ben zelf heel ongeduldig, maar iedereen moet zich zachtjesaan kunnen aanpassen aan de dingen die veranderen."

Wie vragen heeft of met iemand wil praten, kan terecht bij het Transgender Infopunt, op de website transgenderinfo.be of het gratis telefoonnummer 0800 93 316. Je kan ook 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat elke avond of op woensdag- en zondagnamiddag.

Bekijk het volledige interview met Sam Bettens bij Studio Brussel:

Meest gelezen