Video player inladen...

Slotmeeting Vlaams Belang: "26 mei wordt een zwarte zondag voor het establishment, maar niet voor de Vlaming"

In Antwerpen hebben 1.100 mensen de slotmeeting bijgewoond van het Vlaams Belang. Voorzitter Tom Van Grieken gelooft dat zijn partij opnieuw goed zal scoren, zoals op "zwarte zondag" in 1991: "26 mei zal misschien een zwarte zondag zijn voor het establishment, maar niet voor de Vlamingen."

In het evenementencenter Dock 3 spraken vier kopstukken - Filip Dewinter, Chris Janssens, Barbara Pas en voorzitter Tom Van Grieken - de menigte toe. Het evenement begon met een minuut stilte voor de vermoorde studente Julie Van Espen. Vandaag was haar uitvaartplechtigheid. "Als ons land een kordaat justitiesysteem had gehad, dan had de moordenaar, een recidivist, niet vrij rondgelopen in die buurt", gelooft Dewinter.

De partij klinkt strijdvaardig tegenover "de traditionele partijen". "Wat heeft de politieke klasse eigenlijk gedaan de afgelopen vijf jaar?", vraagt Van Grieken zich af. "Voor deze regering hadden we de hoogste belastingen en de laagste pensioenen. Na deze regering hebben we nog steeds de hoogste belastingen en de laagste pensioenen, alleen mag u daar nog eens twee jaar langer voor werken."

Na deze regering hebben we nog steeds de hoogste belastingen en de laagste pensioenen, alleen mag u daar nog eens twee jaar langer voor werken

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Vlaams Belang werd dood verklaard, maar staat er weer, klinkt het. "Toch moet ik er ook op wijzen dat goede peilingen niet mogen betekenen dat we op onze lauweren mogen rusten", waarschuwt Van Grieken. "De strijd is nog niet gestreden."

De partij wil na 26 mei de kans krijgen om mee te besturen op Vlaams niveau. Volgens Dewinter is het een kwestie van tijd voor het cordon sanitaire wordt doorbroken. "Ik roep de traditionele partijen op om op 26 mei voor één keer de verkiezingsuitslag te respecteren in plaats van de kiezers te negeren."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen