Video player inladen...

1.600 mensen volgen uitvaart Julie Van Espen: "Met alle kracht die in haar was, heeft ze zich verzet" 

In de Witte kerk in Schilde is vanochtend afscheid genomen van de vermoorde Julie Van Espen (23). De dienst werd geleid door bisschop Johan Bonny, die Julies waardigheid benadrukte. "Met alle kracht die in haar was, heeft ze zich verzet", zei de bisschop. Volgens de ordediensten volgden 1.600 mensen de dienst op het plein voor de kerk. 

Onder andere leerlingen van Vita et Pax in Schoten, de vroegere school van Julie, zijn te voet van de school naar de kerk gekomen. Ook leden van KSK 's-Gravenwezel, waar Julie een tijdlang voetbalde, waren in uniform aanwezig. De mensen buiten kregen de kans om iets in het rouwregister te schrijven.     

Op het plein voor de kerk in Schilde volgen enkele honderden mensen de uitvaart.
Jonas Roosens

700 familieleden, vrienden en kennissen van Julie volgden de uitvaart in de overladen kerk. Velen van hen waren in het wit gekleed, met een kleurrijke toets en hebben een zon opgespeld gekregen. De vader van Julie sprak dan ook over zijn dochter als een "zon in het leven". "Jouw maatschappelijk engagement willen we voortzetten, want je dood mag niet zinloos zijn. Dat beloven we je." 

Jouw maatschappelijk engagement willen we voortzetten, want je dood mag niet zinloos zijn. Dat beloven we je

Vader van Julie tijdens de uitvaart
Jonas Roosens

De zus, broer en vriend van Julie beschreven haar als een brok energie die volop van het leven genoot, maar ook altijd aan anderen dacht. "Deze wereld is haar mooiste schat kwijt", zei Julies vriend. 

Deze wereld is haar mooiste schat kwijt

Vriend van Julie tijdens de uitvaart

Op vraag van de familie waren journalisten, cameramensen en fotografen niet toegelaten in de kerk. Ook aan politici werd op voorhand gevraagd om niet naar de plechtigheid te komen.

De mensen buiten krijgen de kans om iets in het rouwregister te schrijven.

Bisschop Johan Bonny: "Ze heeft haar waardigheid aan zich gehouden"

Op vraag van de familie leidde de Antwerpse bisschop Johan Bonny de uitvaartdienst.  Net zoals de familie bracht hij een boodschap van hoop. De woordvoerder van bisschop Bonny, Olivier Lins, benadrukte ook dat de bisschop het erg belangrijk vond om een signaal van hoop te geven aan de samenleving, zeker ook na de stille mars van vorige week. En ook de boodschap dat liefde alles overwint.

Julie zonder vrees

Een nicht van Julie omschreef haar als "Julie zonder vrees", omdat ze nergens bang voor was en altijd het goede in de mensen zag. Bisschop Johan Bonny benadrukte Julies kracht en waardigheid eveneens, toen hij terugkwam op de vreselijke moord. "Met alle kracht die in haar was, heeft ze zich verzet", zei Bonny. "Dat had ze vroeger ook gezegd. Dat ze zich als vrouw nooit zou laten vernederen of misbruiken. Ze had het volste vertrouwen dat ze alles aankon, zelfs dat. En het is haar ook gelukt. Ze heeft haar waardigheid aan zich gehouden."

Haar enige vijand was die van het laatste ogenblik

Bisschop Johan Bonny tijdens de uitvaart

"Ze kende geen schrik of vooroordelen", zei de Antwerpse bisschop. "Ze was een kind van de zon en van het licht. Ze vond meteen de sleutel waarmee ze het hart van anderen kon openmaken. Daarom ook had ze geen vijanden, alleen vrienden. Haar enige vijand was die van het laatste ogenblik."

Jonas Roosens

UAntwerpen

Herman Van Goethem, de rector van de Universiteit Antwerpen was ook aanwezig op de uitvaartplechtigheid. Hij vond het een sterke en oneindig mooie plechtigheid. Hij kende Julie niet persoonlijk, maar het beeld dat hij van haar gekregen heeft, vond hij ontzettend inspirerend. Hij is ervan overtuigd dat ze veel goeds zal nalaten, ondanks de jeugdige leeftijd waarop ze stierf.

De rector zou in de namiddag nog een andere begrafenis van een van zijn studenten bijwonen. In twee weken tijd stierven er immers drie studenten aan zijn universiteit. Julie werd om het leven gebracht, de twee andere studenten zijn overleden na ziekte. "Ik denk dat dat bij onze studenten heel hard binnenkomt, dat komt bij ons allemaal heel hard binnen", zegt Van Goethem. "Ik denk dat de boodschap die je meekrijgt tijdens zo’n begrafenis, waar je dan zegt "het is liefde die ons verbindt", ongelooflijk belangrijk is."

#Enough

De 23-jarige Julie Van Espen verdween op 4 mei toen ze met haar fiets op weg was van Schilde naar vriendinnen in het hartje van Antwerpen. Na een zoektocht werd haar lichaam teruggevonden in het Albertkanaal. Steve Bakelmans, die herkend werd op bewakingscamerabeelden, kwam snel in het vizier als verdachte. Hij heeft inmiddels bekend dat hij de studente gedood heeft, toen hij probeerde om haar te misbruiken. Bakelmans werd eerder al twee keer veroordeeld voor verkrachting.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Vorige week zondag hielden meer dan 15.000 mensen een stille mars tegen (seksueel) geweld in Antwerpen, met de boodschap #Enough ("Het is genoeg geweest"). De moord op de jonge studente zorgt al twee weken voor debat over alle vormen van geweld tegen vrouwen, en roept vragen op over de werking van justitie. 

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen