Video player inladen...

Klimaatactivisten verstoren debat in "De zevende dag": confettiregen en olifantenslurven

Het debat tussen Guy Verhofstadt (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) over Europa in "De zevende dag" is verstoord door de klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Het levert verrassende beelden op: toppolitici die confetti over zich heen krijgen, en een debattafel omringd door olifantenslurven. Het klimaatprobleem vinden de activisten namelijk "de olifant in de kamer". 

Het debat werd even stilgelegd en de actiegroep werd uit de opnamestudio verwijderd. Even later kon het debat ongestoord verdergaan. Guy Verhofstadt (Open VLD) was duidelijk niet tevreden met de actie: "In plaats van neer te liggen op de grond zouden ze beter een zaak maken voor méér Europa", zei hij. 

Achteraf gingen de politieke analisten Joël De Ceulaer en Jan Segers nog in op het "geanimeerd" debat. De meningen zijn duidelijk verdeeld. "Ik ben wel gecharmeerd door een lichte vorm van anarchie", zei De Ceulaer. Daar is Jan Segers het niet mee eens: "Ik vond het hele slechte reclame voor partijen die hun standpunten op een verantwoorde manier verdedigen. Ik vrees dat deze manier van actievoeren de groene zaak geen dienst bewijst." 

Het protest van Extinction Rebellion was goed voorbereid, want de hele actie werd live gestreamd op hun Facebook-pagina. De actiegroep (ze spreken zelf van "een burgercollectief") is in verschillende landen actief en gebruikt technieken van burgerlijke ongehoorzaamheid, al gaan ze altijd geweldloos te werk. Ze onderbraken eerder ook een conferentie van premier Charles Michel (MR) met de vraag om "de noodtoestand voor het klimaat uit te roepen". In maart maakte Canvas nog een reportage over de beweging. 

"De activisten hebben hun attributen verborgen gehouden", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Uiteraard doen we een screening van publiek, maar die gaan we nu niet publiekelijk maken. Onze security heeft snel en discreet ingegrepen. Of we een klacht indienen, gaan we nog bekijken."

Dit is de flyer die het collectief verspreidde: 

Meest gelezen