Video player inladen...

Raakt de begroting in 2021 wél in evenwicht?: het groot besparingsdebat in 3 fragmenten 

Premier Charles Michel heeft het beloofd aan de Europese Commissie: tegen 2021 moet de begroting op federaal niveau in evenwicht zijn. Maar met de beloftes die de verschillende partijen maken in aanloop van de verkiezingen, lijkt dat evenwicht moeilijk haalbaar. Wat zijn de ambities? In "De zevende dag" gingen vijf partijen in debat. 

1. Ambities

De partijen die in de Zweedse coalitie zaten (N-VA, CD&V en de liberalen) tonen duidelijk de ambitie om de federale begroting tegen 2021 in evenwicht te brengen. Open VLD is heel duidelijk: "2021 is een must. Daarvoor moeten we een begroting en een regering hebben tegen 15 oktober", zegt vicepremier Alexander De Croo.

Servais Verherstraeten van CD&V is voorzichtiger, en wil rekening houden met de internationale context. Een "communautair rondje" zou alleszins te veel tijd kosten, gelooft hij.

2021 is een must. Daarvoor moeten we een begroting en een regering hebben tegen 15 oktober

Alexander De Croo, vicepremier voor Open VLD

De linkse partijen die de afgelopen legislatuur in de oppositie zaten, houden niet vast aan 2021. "De timing is absoluut geen fetisj", zegt SP.A-kopstuk Yasmine Kherbache. 

Video player inladen...

2. Vermogenskadaster

Waar moet het geld vandaan komen om het gat in de begroting dicht te rijden? Linkse partijen als Groen en SP.A willen dat mensen met een groot vermogen meer betalen. Daarom pleit Groen voor een "vermogenskadaster", een overzicht van het vermogen dat mensen bezitten. Groen wil zo'n overzicht omdat ze de vermogens boven 1 miljoen willen belasten, maar na een artikel van Het Laatste Nieuws leek het of Groen ook wijnen en boeken wilde aangeven. "Dat gaat niet gebeuren", verduidelijkte Groen-voorzitster Meyrem Almaci opnieuw.

Groen wil het kadaster om zicht te krijgen op wat mensen verdienen uit hun vermogen, op eenzelfde manier zoals de overheid kan zien wat mensen verdienen door te werken. Ook SP.A wil een belasting op de inkomsten die mensen uit vermogen halen, een zogenoemde meerwaardebelasting.

Jan Jambon, die kandidaat is om premier te worden voor N-VA, reageert fel: "Het is een sprookje dat we het clubje van een paar duizend rijken alle zotte voorstellen kunnen laten betalen", zegt hij. Volgens N-VA is er niet veel ruimte meer om vermogen zwaarder te belasten, anders trekken vermogenden weg.  

Video player inladen...

3. Minder politiek?

Tijdens het debat keken de politici ook in eigen boezem. Kan het met minder politici? Jan Jambon (N-VA) gelooft van wel: "Senaat? Totaal overbodig. En de politieke organen van de provincies mogen ook de schop op", zei hij. Na de zesde staatshervorming zijn er veel taken bij de Vlaamse politici terechtgekomen. Waarom de 150 Kamerleden (op federaal niveau) dan niet terugbrengen naar "100 man", vraagt Jambon zich af.  

Senaat? Totaal overbodig. En de politieke organen van de provincies mogen ook de schop op

Jan Jambon, kandidaat-premier voor N-VA

CD&V wijst erop dat de Senaat op federaal niveau al grondig is afgeslankt. En SP.A gelooft dat een staatshervorming zoals N-VA die wil (met meer zelfstandigheid voor Vlaanderen) net voor meer politici zal zorgen: "Jullie gaan nog meer structuren creëren, daar passen wij voor", zegt Kherbache. 

Video player inladen...

Bekijk hier ook de analyse van economen Michel Maus en Ivan Van de Cloot na het debat: 

Video player inladen...

Meest gelezen