Videospeler inladen...

N-VA en Groen wijzen elkaar met de vinger over groeiend succes Vlaams Belang

Vlaams Belang scoort goed bij jongeren. "Een reden tot bezorgdheid" volgens Kristof Calvo (Groen). "Want dit is een succes georganiseerd door de regering." Maar ex-regeringspartij N-VA voelt zich niet aangesproken. "Een extreem-rechtse partij heeft gemiddeld zo'n 10% van de stemmen. Dit is een correctie op de verkiezingsnederlaag in 2014 toen Vlaams Belang amper 5,9% behaalde."

Vlaams Belang zit in de lift. De partij doet het goed in de peilingen, en heeft vooral succes bij jongeren. "Ik ben daar bezorgd over" zegt Kristof Calvo, federaal lijsttrekker voor Groen in Antwerpen, in 'De Zevende Dag'. "Maar de regering heeft volgens mij dit succes georganiseerd. Als ik Theo Francken, oud-staatssecretaris van Asiel en Migratie, hoor spreken over een tsunami aan migranten. Dat is bijna een ontmenselijking. Dat is wat je verwacht van extreem-rechts."

"Alles is tegenwoordig de fout van N-VA" reageert Peter De Roover, federaal lijstduwer bij N-VA in Antwerpen. "Het succes van Vlaams Belang bij jongeren is simpel. De partij biedt eenvoudige oplossingen voor complexe problemen. En dat spreekt jongeren aan. We zien hetzelfde bij het klimaatprobleem en Groen. Bij migratie is dat het Vlaams Belang. Dat is eigen aan jonge mensen. Ik zou me daar minder zorgen over maken."

Maar De Roover ziet nog een verklaring voor het succes van Vlaams Belang. "Een extreem-rechtse partij heeft gemiddeld zo'n 10% van de stemmen. Het succes dat de partij nu heeft, is eigenlijk een correctie op de verkiezingen van 2014." Toen verloor de partij bijna 10% van zijn stemmen en zakte terug naar een historisch dieptepunt van 5,9%.

Toch kijkt Groen met argusogen naar het succes van Vlaams Belang. "De peilingen zijn een reden om bezorgd te zijn. Het moet een gemeenschappelijke strijd zijn van alle partijen te strijden tegen een nieuwe zwarte zondag."

Herbekijk hieronder het debat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen