Promo, pensioenen en premiers: de campagneweek voor u samengevat

John Crombez (SP.A) legde N-VA-voorzitter Bart De Wever het vuur aan de schenen door de pensioendiscussie te openen. Klimaatactivisten verstoorden een debat over Europa en bestrooiden Guy Verhofstadt (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) met confetti. Intussen kondigen steeds meer politici hun ambities aan voor na de verkiezingen. De campagne loopt op volle toeren in de aanloop naar 26 mei. We vatten de week voor u samen met enkele opmerkelijke beelden. 

1. Promo, promo en nog eens promo

Om stemmen te sprokkelen, proberen politici zichzelf zo zichtbaar mogelijk te maken. Sommigen doen dat met de klassieke middelen en gaan van deur tot deur, delen flyers uit of zetten panelen langs de kant van de weg. Maar steeds vaker gebruiken politici sociale media, waar ze  massaal uw aandacht proberen te trekken met opvallende campagnevideo's. We laten u zelf oordelen over de oogst van de week.

Videospeler inladen...

2. Pensioendebat

Het was SP.A-voorzitter John Crombez die zorgde voor het politieke wapenfeit van de week. In een debat in Terzake las hij voor uit het programma van N-VA. Voorzitter Bart De Wever moest toegeven dat N-VA de wettelijke pensioenleeftijd nog wil verhogen, al maakte hij in een filmpje op Twitter de dag erna duidelijk dat deze verhoging enkel op de lange termijn kan. Maar het kwaad was geschied: “N-VA zit in het defensief”, analyseerde VRT-journalist Bart Verhulst. Alle andere partijen benadrukten razendsnel dat de pensioenleeftijd met hen niét verhoogt. Al zeggen de meeste experten dat het op termijn niet anders zal kunnen. 

Videospeler inladen...

3. "Is de regering al gevormd?"

Van N-VA wisten we het al: Bart De Wever wil graag minister-president worden, en Jan Jambon is kandidaat-premier. En ook Hilde Crevits van CD&V zette zichzelf in de campagne als kandidaat-minister-president. Deze week kondigden ook premier Charles Michel (MR) en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten aan dat ze hun “verantwoordelijkheid willen opnemen” als hen de post van premier wordt aangeboden.

Minister van Cultuur Sven Gatz en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) willen dan weer hun bevoegdheid verderzetten, minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei lachend dat hij wel een overstap naar Europa ziet zitten. En burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) wordt graag minister van Samenleven. “De regering is precies al gevormd”, liet politiek commentator Walter Zinzen zich ontvallen.

Videospeler inladen...

4. Een luisterend oor

Het viel verschillende politieke commentatoren op dat politici meer dan anders door elkaar praten tijdens debatten. Het debat over migratie en het debat over mobiliteit in “Iedereen Kiest” deze week verliepen erg woelig, en ook tijdens het Europees lijsttrekkersdebat in Terzake viel er meermaals harde taal heen en weer. Bij Teletekst geven de ondertitelaars het op zo’n moment ook op: “Ze praten door elkaar”, leest u dan.

Videospeler inladen...

5. Een podium voor Europa

Op 26 mei kiezen we niet alleen onze vertegenwoordigers in het Vlaams, Brussels en federaal parlement. Ook het Europees parlement wordt opnieuw gevuld op basis van uw stem. Guy Verhofstadt (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA), allebei Europees lijsttrekker voor hun partij, kregen het in het Europa-debat in "De zevende dag" wel erg lastig toen een groep klimaatactivisten confetti over hen strooide. 

Deze week organiseerde ook Eurovision (jawel, van het Eurovisiesongfestival) een groot debat tussen zes kandidaten die de Europese Commissie willen voorzitten. In Terzake gingen de Vlaamse lijsttrekkers in debat over het migratiebeleid en meer specifiek over "pushbacks". In de Europese debatten keerde één vraag telkens terug: overleeft de Europese Unie de opkomst van populistische partijen?: “De populisten zullen sterker worden, maar Europa zal overwinnen”, gelooft Karel De Gucht (Open VLD).

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Uiteraard is dit slechts een greep uit het politieke nieuws van de week. Ondek alles in detail op onze pagina KIES19

Meest gelezen