Video player inladen...

Een huis of appartement huren kost steeds meer, "er dreigt een wooncrisis in Vlaanderen" 

De gemiddelde huurprijs van een huis of appartement is 614,11 euro. Dat is zo'n 2% meer dan in 2017. "Voor veel mensen wordt huren bijna onbetaalbaar" waarschuwt de  huurdersbond. "Er dreigt een wooncrisis in Vlaanderen." Dat staat in de Zondag.

In Vlaanderen huren 700.000 mensen een huis of appartement. Gemiddeld betalen ze daar 614,11 euro voor. Maar er zijn grote regionale verschillen. Vlaams-Brabant, met de dure hoofdstad Brussel, is de duurste provincie. Hier bent u gemiddeld zo'n 655,83 euro kwijt. 

De enige 2 provincies waar u minder minder dan 600 euro per maand betaalt, vindt u aan de uithoeken van het het land: West-Vlaanderen en Limburg.  

Naast de locatie bepaalt ook het type woning de huurprijs. Een studio huren kostte vorig jaar gemiddeld 443 euro, een appartement 606 euro. Voor een open bebouwing loopt het kostenplaatje op tot 785 euro.

Huren wordt ieder jaar duurder

Een woning huren kost ieder jaar meer. In vergelijking met vorig jaar betaalt u voor dezelfde woning 14 euro meer. "Dat lijkt misschien niet veel, maar voor mensen wordt huren bijna onbetaalbaar" reageert Joy Verstichele, woordvoerder bij de Vlaamse huurdersbonden. "Veel Vlamingen zitten met de handen in het haar."

Wie een kwaliteitsvolle woning betaalbaar verhuurt, moet fiscaal beloond worden.

Joy Verstichele, woordvoerder Vlaamse huurdersbonden

Om huren meer betaalbaar te maken, ziet de huurdersbond verschillende oplossingen: de eerste is meer sociale woningen. "Er zijn vandaag zo'n 155.000 sociale woningen. Maar 135.000 Vlamingen staan op een wachtlijst. Die moeten ondertussen een dure woning huren op de private huurmarkt." 

Nog een oplossing is -volgens de huurdersbond- inzetten op een fiscale bonus voor wie een kwaliteitsvolle woning verhuurt tegen een betaalbare prijs aan wie in nood is.

Ten slotte wil de huurdersbond dat de Vlaamse regering het systeem van de huursubsidies gaat uitbreiden. "Weinig huurders kunnen nu van de subsidies gebruik maken. De voorwaarden moeten soepeler. "

Steeds meer huurders kunnen de waarborg niet betalen

Wie een woning wil huren, moet een waarborg betalen. Tot vorig jaar bedroeg die 2 maanden huur. Maar sinds dit jaar is de maximale huurwaarborg 3 maand geworden.

Met de start van de nieuwe huurwaarborgregeling kwam er ook de mogelijkheid om renteloos en anoniem te lenen voor de huurwaarborg.  "Vorig jaar had de helft van de huurders problemen om de waarborg te betalen" besluit Verstichele. Dat is bijna 10% meer dan 5 jaar geleden. Huurders hebben het steeds moeilijker. Als we niet ingrijpen, belandt Vlaanderen in een wooncrisis."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen