Kortrijks kunstencentrum Buda valt in de prijzen in Cannes

Het kunstencentrum BUDA in Kortrijk in West-Vlaanderen is in de prijzen gevallen op het filmfestival van Cannes. Ze krijgen de prijs voor innovatie voor hun filmwerking omdat ze kinderen, jongeren en gezinnen in armoede stimuleren om naar de cinema te gaan. De directeur reageert verheugd aan Radio 2 West-Vlaanderen. "We zijn blij met de erkenning."

Gisteren heeft het Kunstencentrum BUDA in Kortrijk de Europa Cinemas Innovation Prize 2019 ontvangen op het filmfestival van Cannes. Ze kregen de prijs uit handen van de Mauretaanse filmregisseur en juryvoorzitter Abderrahmane Sissako.

Cinema voor gezinnen in armoede

Buda krijgt de prijs omdat ze kinderen, jongeren en gezinnen in armoede stimuleert om naar de cinema te gaan. Dat doen ze door die mensen te betrekken bij de organisatie van het filmhuis. Zo werd er een een filmclub opgericht "De cineMOAT'n". Daar kunnen jongeren uit jeugdzorginstellingen eigen filmevents organiseren. Er zijn filmkampjes voor kinderen in armoede en er zijn filmtrajecten met OKAN-leerlingen. Mensen in armoede kunnen voor een prikje naar de Budascoop in de Kapucijnenstraat in Kortrijk. 

Ontzettend blij met erkenning

Kristof Jonckheere, de directeur van Kunstencentrum BUDA, is blij met de erkenning.  "Sinds vorig jaar zijn we voor het eerst bezig zijn met sociale duurzaamheid", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Hoe kunnen we meer verbinding maken met de maatschappij en hoe kunnen we ons eigen steentje bijdragen aan een beetje meer rechtvaardigheid. De lijnen die nu uitgezet zijn, dat die nu gehonoreerd worden door de jury maakt ons ontzettend blij."

Meest gelezen