Peter Van de Veire: "Het is een echt liedje dat gewonnen heeft, en dat is geen evidentie"

Volgend jaar wordt het Eurovisiesongfestival in Nederland gehouden, na de overwinning van Duncan Laurence gisteren. "Een terechte winnaar", zegt Peter Van de Veire, die het muziekfestival in Tel Aviv volgde. "Het is een liedje waar iedereen wel iets in herkent, waar iedereen zijn eigen interpretatie aan kan geven, en het is bovendien heel speelbaar op de radio."

Nederland heeft gisteren voor de vijfde keer het Eurovisiesongfestival gewonnen. Duncan Laurence (25) sleepte met "Arcade" de eerste plaats in de wacht. De jonge Nederlander was dan wel een van de favorieten, het bleef spannend tot op het einde. Het verschil met nummer 2, Italië, bedroeg uiteindelijk maar 27 punten.

"Een terechte winnaar", zegt Peter Van de Veire, die het Songfestival in Tel Aviv volgde voor Eén. "Zoals Duncan het in zijn speech zelf al zei, music first. Het is een echt liedje dat gewonnen heeft, en dat is bij het Eurovisiesongfestival niet altijd een evidentie. Het is een liedje waar iedereen wel iets in herkent, het gaat over liefde, het vertelt ook een moeilijk verhaal... Iedereen kan er een eigen interpretatie aan geven. En dan was er nog die ingetogen act."

Duncan heeft "Arcade" zelf geschreven, het is ook de eerste keer dat hij een eigen song uitbracht. "Het is heel verteerbaar, je kan het gewoon spelen op de radio, da's ook een voordeel. Australië bijvoorbeeld, heel mooi, maar speel dat maar eens elke ochtend, dat is niet evident. "Arcade" staat nu al op 2 in iTunes in België, ik verwacht wel nog dat dat zal doorstijgen."

Video player inladen...

"Een portie kitsch zal er altijd wel zijn bij het Eurovisiesongfestival", zegt Van de Veire. "Het is een haat-liefdeverhouding. Je ziet slechte nummers met schreeuwerige acts en jurken, en dan krijgen ze nog veel punten. Ik heb veel gevloekt in de halve finales. Anderzijds blijft het boeiend. Dit jaar was het een bijzondere editie omdat het allemaal heel moeilijk te voorspellen was."

Het Eurovisiesongfestival blijft een soort bubbel van liefde en muziek die zijn bestaansrecht heeft.

Peter Van de Veire

Dit jaar was er ook spanning rond het feit dat het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv, in Israël, plaatsvond. "Qua statements op het podium viel het nogal mee, het bleef behoorlijk rustig. Van één land werd iets verwacht, IJsland, maar zowel tijdens de halve finale als de finale deden ze niks. Alleen was er de puntentelling, toen ze plots in beeld kwamen met Palestijnse sjaaltjes. Je zag de camera wegzwenken, de presentatoren wisten even niet wat zeggen, en in de zaal was er ook luid boegeroep."

"Het Eurovisiesongfestival is antipolitiek, maar eigenlijk is het wel fijn dat er zoiets gebeurt. Het blijft een soort bubbel van liefde en muziek die zijn bestaansrecht heeft. Ik kijk al uit naar volgend jaar."

Beluister het gesprek met Peter Van de Veire in "De ochtend":

Meest gelezen