Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Theresa May gaat "nieuwe, moedige" brexit-deal voorleggen

De Britse premier Theresa May zal de komende weken een "nieuwe, moedige" brexit-deal voorleggen. Dat schrijft ze vandaag in de Britse zondagskrant The Sunday Times. Ze gaat opnieuw proberen om een meerderheid in het parlement te halen voor deal.

Het akkoord dat Theresa May in november met Europa overeenkwam, werd door de Britse parlementsleden al drie keer verworpen. Londen moest daardoor aan Brussel al twee keer om uitstel vragen. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU stond aanvankelijk gepland op 29 maart, maar is intussen verschoven naar ten laatste 31 oktober.

De voorbije weken voerde May gesprekken met Jeremy Corbyn, leider van de oppositiepartij Labour, om een overeenkomst te vinden, maar die gesprekken braken enkele dagen geleden af. De Britse premier liet wel weten opnieuw een akkoord ter stemming voor te leggen in het parlement, en dat in de week van 3 juni.

In de krant The Sunday Times schrijft May dat ze "de parlementsleden niet gewoon zal vragen om na te denken over hetzelfde akkoord dat ze eerder al verworpen hebben." In de plaats daarvan zouden ze een nieuw en verbeterd akkoord voor ogen krijgen. Bij de nieuwe voorstellen zou onder meer extra bescherming voor werknemers zitten, waarmee May hoopt om de steun van Labour-parlementsleden voor zich te winnen.

De premier is optimistisch en gelooft dat de parlementsleden haar voorstel deze keer wel zullen steunen. "Ik geloof nog steeds dat er een meerderheid in het parlement te vinden is voor een uitstap met een deal."

Meest gelezen