AFP or licensors

Verkiezingsmarathon in India gaat laatste stemronde in

In India is de laatste ronde van de parlementsverkiezingen aan de gang. Er wordt vandaag onder meer gestemd in de belangrijke deelstaat West-Bengalen. De verkiezingsstrijd in India gaat tussen de hindoenationalistische partij van premier Narendra Modi en de Congrespartij, de belangrijkste oppositiepartij. De uitslag is donderdag bekend.

De vijfjaarlijkse nationale parlementsverkiezingen in India zijn de grootste ter wereld. 900 miljoen mensen moeten naar de stembus, wat een gigantische organisatie vraagt. De verkiezingen duren dan ook liefst zes weken, van 11 april tot 23 mei. Zowat om de week zijn er kiestverrichtingen in andere deelstaten (het zijn er 29 in totaal).

AFP or licensors

Vandaag stemmen kiezers voor 59 zetels in acht deelstaten. Er wordt onder meer gestemd in de belangrijke deelstaat West-Bengalen, in het noordoosten van India. Daar hoopt de huidige premier Modi deelstaatpremier Mamata Banerjee te verslaan.

Bij de stembureaus houden militairen de wacht, uit angst voor geweld. 

In Kolkata (het vroegere Calcutta), de hoofdstad van West-Bengalen, waren mensen al heel vroeg opgedaagd om de ergste hitte vóór te zijn.

AFP or licensors

Dat was ook het geval in de heilige hindoestad Varanasi, in de grote deelstaat Uttar Pradesh. Varanasi is de stad van premier Modi. Bij de vorige verkiezingen werd hij daar met een overweldigende meerderheid verkozen. 

AFP or licensors

De verkiezingen worden gezien als een referendum over de positie van premier Modi, die vijf jaar geleden met zijn hindoenationalistische partij een absolute meerderheid wist te behalen.

Verwacht wordt dat hij die nu zal verliezen. Modi's populariteit ging bergaf, vooral door de stijgende werkloosheid en een crisis in de landbouw. Bovendien roepen zijn hindoenationalistische beleid en autoritaire stijl ook verzet op. 

De uitslag van de verkiezingen is donderdag bekend.

AFP or licensors

Meest gelezen