Videospeler inladen...

Zwaar onweer teisterde Limburg en Wallonië: rusthuisbewoners geëvacueerd en treinverkeer onderbroken

Op verschillende plaatsen in ons land heeft het gisterenavond zwaar geonweerd, met wateroverlast en de nodige ellende tot gevolg. In de provincie Limburg waren er problemen, vooral in Peer en in Bree waar een rusthuis gedeeltelijk werd geëvacueerd omdat er water via het dak binnensijpelde. In Wallonië was het treinverkeer tussen Gembloux en Namen dan weer onderbroken.

Limburg heeft gisterenavond zwaar onweer te slikken gekregen. Op verschillende plaatsen in de provincie heeft het een tijdlang hard geregend. "Rond 17 uur is Bree en omstreken geteisterd door een hevige regenbui", vertelt brandweerofficier Koen Maes aan VRT NWS. "Dat heeft er toe geleid dat heel wat straten blank kwamen te staan. Ook het rusthuis werd getroffen", zegt Maes. 

Toen water via het dak en de riolering begon binnen te lopen, werd beslist om een 30-tal rusthuisbewoners tijdelijk te evacueren. Uiteindelijk werden drie bewoners naar een nabijgelegen rusthuis overgebracht. 

Op ooggetuigenbeelden die Noodweer Benelux heeft verspreid, is te zien hoe water in een straat in Bree met veel kracht naar beneden stroomt

(lees voort onder de tweet)

Hevige donder, felle regen en hagel

Ook Peer kreeg een zwaar onweer over zich heen. Dat zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V). De brandweer is in het stadscentrum druk in de weer geweest met ondergelopen kelders leeg te pompen. Andere gemeenten die onweer over zich heen kregen, zijn onder andere Genk. Daar stond de Westerring blank en dat veroorzaakte verkeershinder richting het stadion van Genk. Door de bliksem waren er enkele stroomonderbrekingen en gingen er brandalarmen af. 

En in Beringen was de donder zo hevig dat enkele huizen daverden, zoals bij een aardbeving. Regen en hagel vielen met bakken uit de hemel. De brandweer kreeg oproepen voor ondergelopen kelders of garages.

In Wallonië was het treinverkeer tussen Gembloux en Namen onderbroken. Gisteravond werden 25 treinen geschrapt, nadat er modder op de treinsporen was terechtgekomen na felle regenbuien. De bovenleiding werd geraakt door een blikseminslag. De brandweer in de regio kreeg meer dan honderd noodoproepen. 

(lees voort onder de tweets)

De weersvooruitzichten

Het onweer was gisterenmiddag, rond 15 uur, ontstaan boven Duitsland en vervolgens heel traag westwaarts getrokken, richting België en Nederland. Maar vandaag kan er naar adem gehapt worden: het blijft grijs met lokaal gewoon motregen en maxima rond 18 graden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen