Zwitsers stemmen in met aanscherping wapenwet en afschaffing belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven

In Zwitserland heeft de bevolking vandaag ja gezegd tegen een verstrenging van de wapenwetgeving. Ook stemmen de Zwitsers in met de afschaffing van belastingvoordelen voor buitenlandse ondernemingen. Dat blijkt uit de eerste uitslagen van een dubbel referendum dat vandaag werd gehouden.

Naar goede gewoonte mochten de Zwitsers vandaag via een volksraadpleging laten weten wat ze vonden van een aantal vraagstukken. Dit keer werd hen onder andere gevraagd of ze wilden dat de wapenwetgeving en de belastingwetgeving voor buitenlandse bedrijven wordt aangescherpt.

Uit voorlopige uitslagen die de Zwitserse omroep SRF wereldkundig heeft gemaakt, blijkt dat de Zwitsers op beide vragen overtuigend ja hebben gezegd. 63,7 procent zou ingestemd hebben met de strengere wapenwet en 66,4 zou het ermee eens zijn dat buitenlandse bedrijven geen belastingvoordelen meer mogen krijgen in belastingparadijs Zwitserland. 

Twee jaar geleden hadden de Zwitsers nog tegen de verstrenging van de belastingregels gestemd. Maar onder druk van de Europese Unie en de OESO heeft de Zwitserse regering de vraag vandaag opnieuw voorgelegd aan zijn bevolking.

De bedrijven krijgen in ruil wel de mogelijkheid om meer kosten af te trekken. Bijvoorbeeld kosten gemaakt voor onderzoek en ontwikkeling. Tegenstanders van de wijziging vrezen dat dit de belastingbetaler uiteidelijk meer zal kosten dan het oude systeem.

Wapenwetgeving

Ook op het vlak van wapenwetgeving willen de Zwitsers zich meer spiegelen aan Europese wetgeving. Dat is niet vanzelfsprekend, want de Zwitsers houden historisch van wapens. Naar schatting zijn er zo’n 2,5 à 3 miljoen in omloop.

Dat heeft onder andere te maken met de dienstplicht in Zwitserland, waardoor de Zwitsers heel lang oproepbaar zijn. Na hun dienstplicht mogen ze hun wapen houden. Veel Zwitsers hebben ook wapens omdat ze aan sportschieten doen.

Door de wapenwet te verstrengen, zal die ook meer in de lijn liggen van de Europese regels, die twee jaar geleden in het leven werden geroepen na de aanslagen in Frankrijk, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Wie een wapen heeft, zal voortaan regelmatig een opleiding moeten volgen en er komt ook een strikt registratiesysteem. Wie zijn wapen nog niet geregistreerd heeft, zal drie jaar de tijd krijgen om het alsnog aan te geven.

Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese Unie. Het maakt echter wel deel uit van de Schengenzone en de Europese Vrijhandelsassociatie, waardoor het handig handel kan drijven met Europese landen.

Meest gelezen