Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Adieu "Le Grand K": vandaag nemen we afscheid van de fysieke kilogram

De kilogram was de laatste eenheid van onze maateenheden die nog afhankelijk was van een fysiek object, vanaf vandaag komt daar verandering in. Een kilogram wordt voortaan gedefinieerd door een wiskundige formule.

Tot nog toe was één kilogram gelijk aan de massa van een cilinder van platina-iridium die bewaard wordt in een kluis in Parijs. Maar "Le Grand K", zoals die maatstaf werd genoemd, verloor massa. De tand des tijds was ook voor deze stevige legering te sterk.

Voor een keukenweegschaal maakt een klein verlies niet zoveel uit, maar voor heel precieze metingen uiteraard wel. Bovendien hangt ook de waarde van de eenheden van stroomsterkte, spanning, kracht en druk indirect af van de kilogram.

Wetenschappers en metrologen gebruiken daarom voortaan de constante van Planck: een onveranderlijke waarde uit de kwantummechanica die de energie van een deeltje koppelt aan zijn frequentie en de massa.

De Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten heeft in november vorig jaar de verandering al definitief goedgekeurd. Tot vandaag hadden ijkingsdiensten overal ter wereld de tijd om de weegschalen van handelaars te controleren op de nieuwe maatstaf.

Voor u en mij verandert er voor alle duidelijkheid niets, we zullen er niet meer of minder van gaan wegen. Maar nu de kilogram gekoppeld is aan een constante , blijft de eenheid eens en voor altijd overal in het universum gelijk. 

Meest gelezen