Beringen pakt bladluizenplaag aan met lieveheersbeestjes en gaasvliegen

In Beringen zitten ze met een bladluizenplaag in de laanbomen, onder meer op de Markt en ook aan cultureel centrum De Buiting. De stad probeert de bladluizen nu te bestrijden door larven van lieveheersbeestjes en gaasvliegen uit te zetten in de bomen. Dat zijn natuurlijke vijanden van bladluizen.

Het uitzetten van de larven wordt op zes plaatsen uitgetest. Veel buurtbewoners klagen over de bladluizen omdat ze een plakkerig goedje afscheiden, en dat komt ook op banken, terrassen en auto's terecht. Schepen van Openbare Werken Jean Vanhees: "Als stadsbestuur mogen we geen pesticiden meer gebruiken om zo'n plaag aan te pakken. Daarom wordt er nu met larven gewerkt. We werken daarvoor samen met de Hogeschool Gent."

Klachten

"Veel inwoners vragen zelfs om bomen te kappen omwille van de bladluizen", gaat Vanhees verder. "Maar daar kunnen we niet op ingaan. We gaan nu bekijken of de methode met lieveheersbeestjes en gaasvliegen werkt. Over enkele weken zou daar meer duidelijkheid over moeten zijn."

Meest gelezen