Videospeler inladen...

Levert "Le jeune Ahmed" de broers Dardenne een derde overwinning in Cannes op? 

Vanavond betreden Jean-Pierre en Luc Dardenne de rode loper van het Filmfestival in Cannes, voor de première van "Le Jeune Ahmed". Het is de achtste keer dat een film van de broers Dardenne in de officiële selectie van Cannes zit. Indien ze een derde Gouden Palm winnen, vestigen ze een nieuw record. Aan VRT NWS vertellen ze over de drijfveer achter hun film én over de spanning die ze voelen.

In 1999 kaapten de gebroeders Dardenne voor het eerst een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. De film "Rosetta" leverde hen toen de overwinning op de Croisette. Zes jaar later, in 2005, deden ze hetzelfde met de film "L'enfant".

Ook tijdens deze 72e editie van het festival maken ze kans om als winnaar van de officiële competitie te worden verkozen. Met "Le jeune Ahmed" vestigen ze mogelijk een nieuw record in Cannes: nooit eerder won iemand drie keer de Gouden Palm. 

De aanslagen in (onder meer) Parijs en Brussel lieten een diepe indruk na op Jean-Pierre en Luc Dardenne. Ze voelden de noodzaak om een "antwoord" te bieden op de vragen waar ze na de aanslagen mee achterbleven. "Le jeune Ahmed" vertelt het verhaal van een 13-jarige jongen die in België geradicaliseerd wordt door een imam.  

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met de broers Dardenne (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Doorheen de film uiten de moeder en lerares van Ahmed hun bezorgdheid over zijn gedrag. Hij keert zich echter tegen hen, en later weigert hij de hand van zijn lerares te schudden omdat ze een vrouw is. Zijn extreme gedachtegoed leidt er uiteindelijk toe dat Ahmed een aanslag wil plegen in de naam van Allah.  

Voor Jean-Pierre en Luc Dardenne was het belangrijk om een inzicht te bieden in het radicaliserende proces dat kan leiden tot extreme daden. 
Ze hopen dan ook dat de film het gesprek over radicalisering kan openbreken. 

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met de broers Dardenne (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Dat ze op het einde van deze editie mogelijk een derde Gouden Palm binnenhalen, en zo een nieuw record vestigen, beseffen de broers Dardenne maar al te goed. Ondanks de stress die dat met zich meebrengt, zijn ze vooral dankbaar dat ze zich met hun film opnieuw in de officiële competitie bevinden.

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met de broers Dardenne (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De film "Le jeune Ahmed" komt in België uit op 22 mei.

Meest gelezen