Videospeler inladen...

Emotionele Alain Delon krijgt omstreden carrièreprijs in Cannes uit handen van zijn dochter

De Franse acteur Alain Delon (83) heeft in Cannes de ere-Gouden Palm gekregen voor zijn ruim 60 jaar lange filmcarrière. Het festivalbestuur lag onder vuur zodra de toekenning vorige maand bekendgemaakt werd.

Het was een emotionele Delon die zondag aan de arm van zijn dochter Anouchka zijn opwachting maakte op de rode loper in Cannes. Die emotie bleef hem parten spelen tijdens de plechtige uitreiking. 

Het Franse filmicoon bedankte het publiek en bracht hulde aan de grote namen uit de filmwereld met wie hij samenwerkte. "Naar het schijnt ben ik een ster. Maar dat is dan enkel aan het publiek te danken", zei hij.

Zowel in als buiten Frankrijk klonk protest toen Cannes bekendmaakte dat Alain Delon gelauwerd zou worden. Delon lag meermaals onder vuur wegens zijn controversiële uitspraken en stellingnames. In een internetpetitie tegen zijn ere-Gouden Palm werd hij onder meer als "racistisch, homofoob en misogyn" bestempeld. De festivaldirectie had de laaiende kritiek gepareerd met de stellingname dat het om een filmprijs ging, en dat het festival altijd "aan de zijde van de artiest zou staan".

Meest gelezen