Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"Zinzen & Van Cauwelaert" zien "ergernis" bij Almaci tijdens interview en een afwezige begroting

De aanpak van de salariswagens blijft Groen achtervolgen tijdens deze campagne. Dat was onder meer te zien in onderstaand interview met Meyrem Almaci (Groen) in "Het journaal." Daarin werd herhaaldelijk de vraag gesteld hoe haar partij het verlies van een salariswagen zou compenseren voor de eigenaar van die wagen. Gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen houdt gemengde gevoelens over aan het interview. Volgens De Tijd-journalist Rik Van Cauwelaert zit Groen in een straatje waar ze moeilijk uitgeraken.

Videospeler inladen...

"Ik begrijp dat Groen het stilaan beu wordt om zich telkens opnieuw te moeten verantwoorden voor dat voorstel om de salariswagens zo goed als af te schaffen. Anderzijds zou het ook gewoon leuk zijn mocht de partij op die vraag een goed antwoord geven", vindt Walter Zinzen. In bovenstaand interview vindt hij dat antwoord naar eigen zeggen niet terug.

Lees verder onder de foto.

En Zinzen formuleert het nog iets scherper. "Ik had toch liever gehad dat mevrouw Almaci niét haar interviewster zou aanvallen. Ook al ben ik zelf niet meer in de journalistiek actief, dan nog ben ik geneigd om mijn collega's te verdedigen. Kritische interviews horen nu eenmaal bij de politiek", besluit Zinzen.

Rik Van Cauwelaert vindt dat Groen haar boodschappen te onzorgvuldig heeft geformuleerd. "Daardoor zitten ze nu in een straatje waar ze niet meer uitgeraken. En dat hebben ze grotendeels aan zichzelf te danken", concludeert Van Cauwelaert.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Een van de grootste campagnethema's in 2014 was de begroting, maar in de huidige campagne lijkt die begroting maar niet aan bod te komen. "En dat komt omdat niemand een antwoord heeft", zegt Rik Van Cauwelaert. "Of omdat niemand die antwoorden durft geven", vult Walter Zinzen aan.

"Er moet nu al bijna 8 miljard euro gevonden worden om het gat te dempen", zegt Van Cauwelaert. "En dan hoor je partijen beloftes doen waarvan je nu al weet dat ze niet in te lossen zijn."  De olifant in de kamer is volgens hem de financieringswet. "Die bemoeilijkt de zaak en dat gaat opgelost moeten worden. Maar op dit moment weet geen enkele partij hoe dat precies moet gebeuren."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Als we naar enkele recente peilingen kijken, dan zit Vlaams Belang in de lift. Naar een verklaring voor dit succes hoeft Walter Zinzen niet lang te zoeken. "De andere politieke partijen hebben veel ideeën en redeneringen van het Vlaams Belang overgenomen. Bonafide politici zeggen nu dingen waarvoor Filip Dewinter destijds zou vervloekt zijn."

Lees verder onder de foto.

Diezelfde Filip Dewinter is volgens Rik Van Cauwelaert een beetje afwezig in de algemene communicatie van de partij. "Alles lijkt gecentraliseerd rond voorzitter Tom Van Grieken en ook Dries Van Langenhove. De kopstukken zijn keurig gekleed en voorkomend. De aanpak is dan wel anders, maar de boodschap blijft dezelfde", aldus Van Cauwelaert.

Toch zien ze het niet gebeuren dat het cordon sanitaire (de afspraak van de andere partijen om niet te besturen met Vlaams Belang, red.) opnieuw ter discussie wordt gesteld. "Wat ik wel vrees", zegt Zinzen, "is dat hun gedachtengoed verder wordt overgenomen.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Afgelopen zondag werd een debat in "De zevende dag" verstoord door actievoerders. Het leverde opvallende beelden op, maar Van Cauwelaert en Zinzen kunnen geen sympathie opbrengen voor de actie. "Dat is niet de manier om actie te voeren. Je kan betogen of je laten gelden via sociale media, maar niet zo", zegt Zinzen.

Volgens Rik Van Cauwelaert hebben de actievoerders banden met een Engelse "klimaatsekte" die het einde van de wereld voorziet binnen 12 jaar. "Op zondagochtend krijg ik soms ook mensen aan de deur die dat voorspellen, maar die doen dat toch beleefder", besluit Van Cauwelaert laconiek. 

Videospeler inladen...

Bekijk onderaan de integrale uitzending

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen