Extra geul moet nieuwe knijtenplaag in Schellebelle terugdringen

In Schellebelle moet het graven van een geul een oplossing bieden voor de knijtenplaag. Knijten zijn kleine muggen die een irritante jeuk kunnen geven bij mensen die langs het water wonen. 

Om de knijten terug te dringen werden vorig jaar al bressen geslagen en pompen ingezet van de civiele bescherming. Die moesten ervoor zorgen dat het gebied langs de schelde in Schellebelle zoveel mogelijk onder water zou komen te staan. Die oplossing heeft wel wat uitgehaald, maar de knijten zijn nog niet helemaal weg. 

Burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN) van Wichelen: "Met drone-metingen na de zomer en tijdens de winter hebben we gezien dat er bewegingen waren in de knijtenpopulatie, maar de resultaten zijn nu nog niet voelbaar. De invloed van de bressen en de pompen is nog niet zo groot dat er geen knijten meer zijn."

Extra geul

Sinds februari zijn er in Schellebelle opnieuw knijten opgemerkt. Er is toen een werkgroep opgericht met de Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos. Die groep bekijkt hoe het knijtenprobleem kan opgevolgd en opgelost worden.

Volgens ingenieurs van de Vlaamse Waterweg is het graven van een geul een goede maatregel om te voorkomen dat het water blijft stilstaan op sommige plekken. Want het is in stilstaand water dat de knijten gedijen en zich voortplanten.

"De geul en de bressen zullen het knijtenprobleem op lange termijn oplossen", zegt Taylor. "Voor de korte termijn loopt er een onderzoek bij het Instituut voor de Natuurwetenschappen in Brussel. Die resultaten van de studie worden tegen de zomer verwacht."

kasto80

Meest gelezen