BELGA/VERGULT

Er komt een film over Lernout & Hauspie: "Focus op macht, geld en aanzien"

Er komt een film over Lernout & Hauspie. Het Ieperse spraaktechnologiebedrijf maakte furore in de jaren 90 en stond toen aan de wereldtop, maar in 2001 ging het failliet na boekhoudkundige onregelmatigheden. Acteur en scenarist Angelo Tijssens uit Blankenberge schrijft het scenario.

Angelo Tijssens schrijft momenteel aan een filmscenario over Lernout en Hauspie. Dat meldt Screen International at Cannnes, een van de dagkranten op het filmfestival in Cannes in Frankrijk. De film over Lernout en Hauspie krijgt de naam "DUST" en zal opgenomen worden in ons land én Hongkong. De regisseur ligt nog niet vast.

Tijssens laat weten dat de focus niet ligt op financiële feiten en details. "De focus ligt niet op het verhaal van deze twee mannen maar wat zij symboliseren voor mij, een jongen uit West-Vlaanderen: mannen met macht, geld en aanzien", vertelde Tijssens aan Screen International. Angelo Tijssens schreef mee aan het scenario van "Girl" van Lukas Dhont. Vorig jaar kreeg die film de prestigieuze Camera d'or als beste debuut op het filmfestival van Cannes.

Lees verder onder de foto:

Lernout & Hauspie

Het spraaktechnologiebedrijf Lernout en Hauspie (L&H) maakt furore in de jaren 90. Het Ieperse bedrijf van zakenpartners Jo Lernout en Pol Hauspie gooit hoge ogen en is bezig met technologieën die hun tijd ver vooruit zijn. L&H wordt het eerste Belgische bedrijf op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Ze sluiten eind jaren 90 zelfs een deal met Microsoft.

In de omgeving van het bedrijf in Ieper wordt de zogenoemde Flanders Language Valley opgericht, een bedrijventerrein dat van naam niet toevallig doet denken aan Silicon Valley in de Verenigde Staten. De sky is the limit voor het bedrijf. Intussen koopt menig (West-)Vlaams gezin aandelen van L&H.

Lees verder onder de foto:

Intussen komt uit Amerikaanse hoek tegenwind. Het bedrijf zou zijn winstmarges en cijfers veel mooier voorstellen dan ze zijn en zo beleggers misleiden. Jo Lernout en Pol Hauspie doen initieel de aantijgingen af als aanvallen met als doel hun bedrijf onderuit te halen, en het zo goedkoop te kunnen overnemen.

Maar het wordt warm onder de voeten van L&H, wanneer een rapport verschijnt over opgeblazen winsten in Korea en boekhoudkundige trucjes om de zaken mooier voor te stellen. In november 2001 wordt het bedrijf, ooit de Vlaamse trots, failliet verklaard. Veel kleine (West-)Vlaamse beleggers verliezen hun centen.

In 2010 worden de oprichters in "het grootste fraudeproces ooit in ons land" veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief. Ze worden samen met verschillende anderen schuldig bevonden aan fraude. De technologie leeft intussen voort in uw computer en smartphone.

Meest gelezen