Videospeler inladen...

Francken wil erkende vluchtelingen na 5 jaar kunnen terugsturen, Van Grieken: "U belooft wat u 5 jaar niet heeft gedaan"

Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil dat de volgende regering een "taskforce veilige terugkeer" opricht die erkende vluchtelingen na 5 jaar eventueel kan terugsturen naar hun land. Dat heeft hij gezegd in "KIES19" op Radio 1 tijdens een debat met Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken. Volgens Van Grieken belooft Francken nu "wat hij de afgelopen 5 jaar niet heeft gedaan".

Tot enkele jaren geleden was België een van de enige landen waar erkende vluchtelingen onmiddellijk voor een onbeperkte termijn in ons land mochten verblijven. Onder de vorige regering is dat verblijf beperkt in de tijd. Wie erkend wordt als vluchteling, mag nu 5 jaar in ons land verblijven. Maar in de praktijk wordt dat verblijf na 5 jaar in bijna alle gevallen automatisch omgezet in een verblijf van lange termijn.

Francken wil dat de volgende regering dat beleid nog verstrengt, door een "taskforce veilige terugkeer" op te richten. "Daarin moeten al onze diensten geïntegreerd worden: de Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen en onze politiediensten die de terugkeer organiseren", zei hij in "KIES19" op Radio 1. Die taskforce moet volgens Francken erkende vluchtelingen evalueren voor die beperkte termijn van 5 jaar om is. 

Volgens Francken is de "situatie in een aantal landen, zeker in Irak, fundamenteel gewijzigd". "De situatie in Irak is een heel stuk veiliger, zeker in het zuiden." De taskforce moet er dan ook voor zorgen dat erkende vluchtelingen op een veilige manier kunnen terugkeren, "en ook naar veilige gebieden". Francken benadrukt ook dat dat vooral moet gebeuren met "die mensen die hier intussen 4 jaar zijn maar niet geïntegreerd zijn". Evalueren of iemand al dan niet geïntegreerd is, kan de Dienst Vreemdelingenzaken volgens Francken doen op basis van bijvoorbeeld advies van de gemeente of inburgeringsdiensten. "Het staat in de wet, laten we er nu werk van maken. We moeten dit gewoon doen, een deel van hen moet terug."

"200 procent mee eens, maar waarom nu pas?"

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken verwelkomde Franckens voorstel, maar had ook meteen kritiek. "Ik ben het 200 procent eens met dat voorstel, maar het probleem is dat meneer Francken nu belooft wat hij de komende 5 jaar gaat doen, maar wat hij de afgelopen 5 jaar niet heeft gedaan."

Van Grieken zelf wil nog verder gaan. "Wij pleiten al heel lang voor het actief opsporen en terugsturen van illegalen. Meneer Jambon (voormalig N-VA-minister van Binnenlandse Zaken en een partijgenoot van Francken, red.) heeft dat nooit willen doen." Volgens Francken heeft de regering-Michel wel degelijk mensen zonder papieren opgespoord.

Bekijk hier het fragment over het taskforcevoorstel van Francken:

Videospeler inladen...

Ik vind het onvoorstelbaar dat jullie zo met die Poetin dwepen. Jullie hebben het altijd over westerse waarden, maar dat zijn oosterse waarden!

Theo Francken (N-VA)

Francken jaagt van Grieken de gordijnen in met vermeende Russische banden

Het debat tussen Francken en Van Grieken verliep over het algemeen vrij sereen, de twee politici benadrukten op een rustige manier de gelijkenissen maar zeker ook de verschillen tussen hun partijen. Op het einde werd het echter bitsig toen Francken Van Grieken in de hoek duwde door op de banden tussen de extreemrechtse partijen en Rusland te wijzen. In Oostenrijk moest de voorzitter van de extreemrechtse partij FPÖ, tevens vicekanselier in de Oostenrijkse regering, opstappen nadat hij in opspraak was gekomen in een poging tot omkoop door een vrouw die zich voordeed als de nicht van een Russische miljonair.

Volgens Francken duiden die banden met Rusland op een contradictie. "Jullie zeggen dat jullie voor westerse waarden en normen zijn, voor vrijheid en democratie. En dan kijk je naar de oosterse waarden van Rusland, waar geen vrijheid en democratie is: ik vind dat onvoorstelbaar dat jullie daar zo met Poetin dwepen. Dat zijn helemaal geen westerse waarden, dat zijn oosterse waarden!"

Als er in Oostenrijk, duizenden kilometers verder, een iemand over de schreef gaat, mag Van Grieken het hier komen uitleggen.

Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

Een zet die Van Grieken misschien niet had zien aankomen, want hij ging tekeer als een duivel in een wijwatervat. "Dit stelt me echt teleur. Ik hou echt niet van valse beschuldigingen. Wat verwijt u mij hier eigenlijk?", vroeg hij Francken. "Ik heb geen enkele band met Rusland. Is dat het niveau dat u hanteert, meneer Francken? Dat u dit doet, stelt me echt teleur, u moet echt in het nauw zitten om zulke sprongen te maken."

Waarop Van Grieken de bal terugsloeg en de luisteraars nog eens herinnerde aan de visa-affaire waarbij een vertrouweling van Francken betrokken was. De Vlaams Belangvoorzitter zit duidelijk verveeld met wat er in Oostenrijk is gebeurd, maar vindt het geen probleem om met de FPÖ in eenzelfde fractie in het Europees Parlement te zitten. "Stelt u verdomme dan ook die vraag aan de socialisten, een politieke familie die door en door corrupt is. Maar dat gebeurt niet. Maar als er in Oostenrijk, duizenden kilometers verder, een iemand over de schreef gaat, mag Van Grieken het hier komen uitleggen."

Bekijk hier het fragment over Rusland:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige debat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen